Retur til Index

 

 Seshmetet Templet og Thoth´s Kapel - Wadi Hillal.

 
 
 
 

Ved indgangen ved Sesmetet´s tempel. ligger der et lille kvadratisk kapel, med et rum, dedikeret til guden Thoth og til den guddommeliggjorte Ramses II.

 

Bygningen der kaldes " El-Hammām" (badet) af de lokale, det er opført af Setau, der var "Visekonge af Kush" (Nubien) under 19.dynasti.

   
 

Her er et eksempel på et arkitektonisk blandingstempel, et såkaldt "Hemi-speos" der er betegnelsen for et tempel, som er delvist udhugget i klippen og delvist åbent foran klippe- indgangen. Indhugget i bjergsiden er det oprindelige, et tempel for Nekhbet, det består af to haller med Hathor søjler og en udhugget niche til gudebilledet  Dette tempel blev udhugget under Ramses II . og stelen i facaden er fra denne tid. Tempelet blev ødelagt relativt hurtigt efter det var bygget.

 

Templet blev restaureret af Ptolemæus VIII og Ptolemæus IX. Det blev herefter dedikeret til Løvegudinden Seshmetet.

  Reliefferne inde i templet er ikke velbevarede, men den 15 m lang trappe fører op til terrassen og forgården er for nylig blevet restaureret.
 
  Besøg i templet er muligt på samme billet der giver adgang til klippegravene i El Kab. Ved gravene fortsætte man ad vejen mod højre og følger den et par kilometer og kommer til indgangen til Thot Kapellet og Seshmetet tempel på venstre side af vejen. Kontakt opsynsmanden i huset over for indgangen.
   
 
  Thot´s Kapel.
                 
         
**   **   **   **   **
  Det lille Thoth kapel fra 19.dynasti er tids-typisk, men mangler dekoration på de udvendige mure.   Kapellet set fra den lille gård foran indgangen.   I kapellet er der næsten intet tilbage af den oprindelige dekoration, kun lidt usammenhængende farve. Og en treenig kult-statue. (Thot, Ramses II og hvem) ?.   opsynsmanden fra huset over for indgangen følger med rundt, åbner og lukker hegn og døre i kapellet og templet. Han arrangerer senere at vi får følgeskab til Hathor og Nekhbet Templet.  
  Seshmetet Templet.
                 
         
**   **   **   **   **
  View af templet ligger øst for vejen gennem Wadien.   976 En 15 m lang trappe fører til terrassen og gården.   Over trappen ligger den store åbne gård.   Et stykke af den oprindelige tempelmur af soltørrede lersten.  
 
                 
         
**   **   **   **   **
  Indgangen til klippetemplet.   Stele fra Nye Rige 19.dynasti.   Dekorationerne i templet er få. Hathor hoveder og kartoucher.   Loftet har stadigvæk lidt Nekhebet udsmykning tilbage.  
 
               
         
**   **   **   **  
  Flere Hathor hoveder og kartoucher.   Løven er en af de få ilbageværende dekorationer.   Den udhuggede niche. Her er stadig lift udsmykning tilbage.    
Referencer:
  • Richard H. Wilkinson : The Complete Tempels of Ancient Egypt. 2000 (s203)
  • Foto: 2010 Erik Christensen.

Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2012 Version.4.2.0