Index

 

Giza Plateauet

 
  Det højtliggende sandstens plateau ved Giza har tiltrukket sig opmærksomhed fra de tidligste regenter i 4 dynasti. som Khufu der regerede ca.  2589 - 2566 fvt. byggede den først og den største af pyramiderne. Den blev i antikken anset for et af verdens syv underværker.
    
  Nord for pyramiden er et område med Mastabaer for højtstående personer fra administrationen, og mod syd ligger 3 dronninge pyramider og  flere rækker mastaba grave.
    
  Arbejdet i stenbruddene, transporten, opsætningen og tilhugningen de enorme stenblokke der blev brugt til at bygge pyramiderne har været udført af flere tusinde faglærte og ufaglærte bygnings-arbejdere.
  Myten om at slaver byggede pyramiderne blev populariseret af Hollywood i film som "De Ti Bud", baseret på den overbevisning, at de ikke kunne have været bygget uden tvangsarbejde. Nye fund af Professor Mark Lehner afkræfter denne påstand.
    
  Arbejdet i stenbruddene, transporten, opsætningen og tilhugningen de enorme stenblokke der blev brugt til at bygge pyramiderne har været udført af flere tusinde faglærte og ufaglærte bygnings-arbejdere.
  Da den græske historiker Herodot besøgte Giza i 450 fvt. Blev han af de ægyptiske præster fortalt at "Da den store pyramide blev bygget havde det krævet 400.000 mænd i 20 år, der arbejder på skift i perioder af tre måneder, holdene udskiftede 100.000 mænd ad gangen."
     .
  Oplysninger fra arbejdergravene fortæller om en arbejdsstyrke på 10.000 arbejdere, der arbejder i tre måneder skift tog omkring  30 år at bygge en pyramide. Samt at der udefra blev leveret 21 køer og 23 får dagligt til bespisning af arbejderne.
  Men ud over bygningsarbejderne var der også knyttet mange andre til byggerierne. Da øl og brød var hovedernæring i Ægypten på den tid, har der været bagere og ølbryggere selvskrevne men og så tømrer, smede, skrivere, formænd og andre har været ansat  på fuld tid af kongen.
  I 1990 blev der ved et tilfælde fundet en grav i området syd-vest for Khufus pyramide.
   
  Gravenes nærhed til pyramiderne og måden de er gravsat på støtter den teori at de var betalte  arbejdere der har modtaget stor ære af deres arbejde og de var ikke slaver, som var tidligere antaget. Selv om de ikke er mumificerede er de begravet i grave opmuret af soltørrede-mursten. Der var nedlagt gravgaver som øl og brød til næring i efterlivet. De fleste af arbejderne synes at have været kommet fra fattige familier.
    
  Det næst ældste fund der er gjort tilgængeligt må være Solbåden der er begravet af hans søn Djedefre ved hans død i 2566 fvt.
   
  Den midterste af pyramiderne er bygget af farao Khafre der efterfulgte Djedefre som regent i 2558 fvt. og regerede til 2532 fvt hvor den må have været bygget færdigt.
    
  Den tredje og den mindste af pyramiderne i Giza blev opført af Menkaure der regerede fra 2532 til 2504 fvt.
   
  Men der er mange andre ting at se og opleve i Giza først bliver man mødt af "Guiderne" , hestevogne, de handlerne og ikke mindst af kamel og heste udlejerne, der alle er meget direkte, i deres forsøg på at tjene penge.
    
   
  Men det er oplevelsen af at  HVOR stor en  pyramide er og muligheden for at komme ind i dem og krybe gennem skakter og komme op i hjertet af pyramiden - hovedkammeret .
    
   
   
 
       
 
Khufu`s Pyramide
 
Khafre`s Pyramide
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Generelt.
 Der er entre for at komme ind i Giza pyramideområde, prisen er 60 Le (ca. 60 kr.) og derefter købes billetter til de enkelte seværdigheder
 
 
 
 
Khufu`s Solbåd
 
Menkaure`s Pyramide
 
Sfinksen
 
       
 

 

Panorama pyramideområdet i Giza.

   
 

Foto: Anders C, de Voss

Referencer:
  • M

Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2011 Version 4.0.0