Index

 

Luxor Tempel eller " Det Sydlige Harim"

              
 
 
Geografi.
 
Historie.
 
Arkitektur.
 processionsvejen.
Hovedporten
Den åbne søjlegård.
Hovedtemplet.
Tempelmur - Hellige sø.
 
 
Opdagelse.
Af de tidlige besøgende skal nævnes Frederik Norden.  Napoleon Bonapartes Ekspedition i 1798, og den næste af de store besøgende var Giovanni Belzoni der med hans kone Sara Belzoni kom til stedet i 1817. Også Jean-François Champollion, besøgte templet under hans rejse i Ægypten 1829.
Udgravning.
 
Museer / udstillinger
 
Når man som turist kommer til Luxor Templet fra indgangen ved Nilen har man på højre side Ramses II`s Pylon, 24 meter prydet med scener af ham selv i slaget ved Kadesh og med oprindeligt seks siddende og to stående kæmpefigurer af Ramses II.
Der er i dag to siddende og en stående figur tilbage. Desuden en 25 meter høj Obelisk i rød Aswan granit, den er den ene af af det par der stod her oprindeligt, den anden blev i 1835 pillet ned og transporteret til Frankrig hvor den i dag står på Condorde Pladsen  i Paris
 
 
 
Luxor templet er oprindeligt anlagt af Amenhotep III 1414-1397 fvt. som guden Amon-Re´s hustru, Gudinden Mut og deres søn Khonsu´s hjem, og er kendt som " Det Sydlige Harim" der var målet for Amon`s rejse under den årlige Opetfest.
 
Den inderste det af templet er opdelt i en række rum hvoraf fødestuen, med dens beretning om Amons besvangring af Amenhotep III´s mor og hans fødsel. (Dette er en del af legitimeringen af hans guddommelige herkomst). Foran templet opførte Amenophis III en solgaard der afsluttes i en Kolonnade af 14 Søjler.
 
Mellem Kolonnaden og Ramses II`s pylon og gård er et område med helligdomme fra henholdsvis Tutankhamun 1333 - 1323 fvt. og Horemheb 1319 - 1307 fvt..
 
Den store gård er opført for Ramses II er 57 meter lang og 51 meter bred. 74 papyrus søjler, med lukkede knopper i kapilæerne. I i det nordvestlige hjørne af gården, er en helligdom for Thutmose III, mens der i den sydlige del af gården, er en række stående kolossal statuer af Ramses II
     
** **
**   **
 

Grundplan over Luxor Templet.   

 
 
 
 
 
 
 
6. Sfinks Alleen. En 3 kilometer lang allé af sfinkser med menneskehoveder forbandt templet i Luxor templerne i Karnak. Alleen blevr brugt en gang om året i Opet-festen, hvor statuen af Amun rejste fra Karnak, for at besøge sin sydlige "Harim". Det var her. i Luxor templet, at han blev omdannet til Amon-Min, guden for frugtbarhed.
                 
         
**   **   **    **   **
  400   405   406   176  
1.- 2. Første pylon er bygget af Ramses II. Foran pylonen er to siddende statuer af Ramses II., den var oprindeligt prydet med 6 statuer, der var 14 meter høje. Der var oprindeligt  to Obelisker , hver 25 meter hoje, men Napoleon fik den ene transporteret til Frankrig. hvor den i dag kan ses på "Place de la Concorde" i Paris.
                 
         
**   **   **   **   **
                 
                 
         
**   **   **   **   **
                 

3. Første gård Den store gård er opført for Ramses II er 57 meter lang og 51 meter bred. 74 papyrus søjler, med lukkede knopper i kapilæerne. I i det nordvestlige hjørne af gården, er en helligdom for Thutmoses III, mens der i den sydlige del af gården, er en række stående kolossal statuer af Ramses II

                 
         
**   **   **   **   **
                 
 5. Amenophis III Kolonnade består af syv par søjler. De 16 meter høje papyrus søjler har kapilæer af åbne papyrusblomster, der stadig støtter de enorme overliggende blokke. Reliefferne på væggene i kolonnaden bærer navnene på flere faraoner, Tutankhamon, Horemheb, Seti I, Ramses II og Seti II. Tutankhamun dekoreret den østlige vægge, men Horemheb senere slettet navnet på drenge-kongen, og indskrevet sit eget i stedet.
                 
         
**   **   **   **   **
              Romerske Ruiner i pkt.15 sydøstlige hjørne.  
7. Foran templet opførte Amenhotep III en Solgård der er 45 meter lang, og 51 meter bred. Omkring gården, på de tre sider, er der 66 papyrus søjler med lukkede kapilæer, opstillet i to rækker. Den oprindelige indgang var i den nordlige ende af gården.
                 
         
**   **   **   **   **
  Den vestlige kolonnade.   Det nordøstlige hjørne af gården.    Sydvestlige hjørne, med indgange til den hypostyle hal.      
8. Hypostyl-hal.  Fra Amenhotep III´s Solgård kommer man ind i den Hypostyle hal, her er 32 papyrus søjler, arrangeret i fire rækker med otte søjler i hver. Det var også kendt som " Hallen for fremkomst".
                 
               
**   **            
  167              
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                 
9. Muts Kapel og modsate mod floden kapel for  Khonsu.
 
10. Den inderste det af templet er opdelt i en række rum hvoraf fødesels-rummet, med dens fremstilling af Amons besvangring af Amenophis III mor og hans fødsel.
 
11. Offerhallen, 12 Alexander den stores Bark Kapel,  13. Det inderste Sanktuarie
 
14. Abu El Hagga Moskeen er bygget over den nord-østlige fjerde del af den første tempelgård.
                 
15 Romersk Anlæg,
                 
                 
               
    **   **   **    
                 
 
 
 
 
Referencer:
  • Richard H. Wilkinson : The Complete Tempels of Ancient Egypt. 2000 (s.200)
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition.(s.21)
  • Foto: 2006 Anders C. de Voss
  • wikipedia.org/wiki/(engelsk)
 

Index

© Egyptolog.dk/Erik Christensen 2008 - 2012 version 4.1.0