Retur til Index

 

Det Ptolemæiske Tempel, Deir el Medina

 
 
 
Geografi.

Deir el Medina er anlagt i et lille naturligt amfiteater, inden for gå afstand til Kongernes Dal mod nord, med de kongelige dødetempler mod øst og sydøst, og med Dronningernes Dal mod vest.

 
Historie.

Det lille ptolemæiske tempel i den nordlige del af Deir el Medina hører til de bedste bevarede eksempler på et tempel fra denne periode.

Templet, der er viet til gudinderne Hathor og Maát, blev opført oven på resterne af flere tidligere templer, og er anlagt med genbrug af en trappe, fra et tempel bygget i Ramses IIś tid.

 

Byggeriet og dekorationen af det centrale tempel blev påbegyndt af  Ptolemæus IV Philopator (222-205 fvt.) og fortsatte under Ptolemæus VI Philometor (180-164, 163-145 fvt.) og Ptolemæus VIII Euergetes II (170-164, 145-116 fvt.).

 

Mod sydmuren på templet har været opført et mammisi (fødsels hus) under Ptolemæus IX Soter II (116-80 fvt.), hvor han og Cleopatra III ses på et relief, foran den Thebanske triade: Amon, Mut og Khonsu.

Lerstensmuren der omslutter templet og indgangsporten blev bygget og dekoreret af Ptolemæus XII Neos Dionysos (80-58, 55-51 fvt.), og viser scener af kongen, der frembærer ofre til forskellige guder.

Længe efter at landsbyen var blevet forladt, fortsatte templet for at fungere, og til sidst blev
     
** **
     
 

det benyttet som et koptisk kloster. Stedets moderne navn Deir el Medina - ” Byens kloster” referer  til det gamle kloster.

 
     
 
       
**   *
    **  
Templets arkitektur.
Templet er opført i sandsten, og har et areal på ca. 210 kvadratmeter. (9 meter bred og 22 meter lang).
Den åbne vestibule.

Det første rum i templet er en søjlegård, åben i midten, hvor taget bæres af 2 to papyrus søjler, modsat indgangen er indgangen til forkapellet. I adskillelsen er indsat yderligere en Hathor søjle yderst i hver side. Mellem søjlerne er indsat halvmurer med relieffer men kongen og Hathor.

Forkammeret.
I forkammeret er  gulvet hævet 2 trin over vestibulen, og loftet sænket . Her er indgangene til de tre kapeller for guderne,  Amon-Sokar-Osiris, Amon-Re-Osiris og Hathor. I det østlige hjørne fører en trappe forbi et fint relief af en Hathor-ko, op til taget.
Nordlige kapel.
Det nordlige kapel  blev dedikeret til Amon-Sokar-Osiris. Ptolemæus VI Philometor dekorerede kapellet, reliefferne viser kongen foran forskellige guder, her Hathor, Isis, Nephtys, Horus, Anubis, Mut, Amun og andre. Reliefferne er senere blev restaureret af Ptolemæus VIII Euergetes II, Cleopatra II og Cleopatra III.
Centrale kapel.
Det centrale kapel  blev dedikeret til Hathor. Detl blev indviet af Ptolemæus IV Philopator. På væg-relieffer ses Hathor modtager ofre fra ham, hans søster Arsinoe, og Ptolemæus VII Neos, der fortsatte den udsmykning af kapellet frem til ca.145 fvt. 
 
 
Sydlige kapel.
Det sydlige kapel er dedikeret til Amon-Re-Osiris. Her findes en af de sjælden repræsentation af hjertevejningen i et tempel, hvor den afdødes hjerte vejes mod sandhedens fjer, foran underverdenens hersker Osiris, overværet af Anubis, Horus, Maát og Thothder noterer resultatet, der afgjorde den afdøde var værdig til at komme til dødsriget. skildrer af en Osiris dom, findes almindeligvis i privat gravene, men meget sjældent udsmykning i et tempel.
Trappen og taget.

En trappe fører fra venstre side af forhallen til templet terrasse tag, hvor resterne af flere små offerkapeller ligge mod forhallens nordvæg, over de tre ”lavloftede” kapeller. Kapellerne på taget et indviet til den guddommelige Imhotep og Amenhotep søn af Hapu, som begge store arkitekter og bygherrer, og naturligt forbundet med Deir el Medina..

 
  Hovedporten og tempelmuren.  
  Lerstensmuren der omslutter templet og indgangsporten blev bygget og dekoreret af Ptolemæus XII Neos Dionysos (80-58, 55-51 fvt.), og er dekoreret med  scener af kongen, der frembærer ofre til forskellige guder.  
     
 
     
** **
     
  Besøg i det Ptolemæiske tempel i Deir el Medina.
  Billetprisen  er 30.- Egp. eller ca. 25 dkr. (feb 2013) , den giver adgang til området inklusive 2 grave. og det Græske tempel.
   
  Nar man står ved billetkontoret, vælger man vejen til venstre mod bjergene, bag forbjerget til højre drejer vejen, der ligger Deir el Medina. Fortsætter man ligeud af vejen kommer man til Dronningernes Dal.
  Til venstre for indgangen til landsbyen fører en trappe til toppen af det helligebjerg. Lidt oppe af trappen fører en sti over bjerget oven for gravene. Herfra er et glimrende udsyn over hele dalen. Følg eventuelt stien videre over bjerget, forbi overnatnings hytterne, og herfra enten ned i Kongernes Dal, eller mod højre, ned til Hatshepsut´s tempel i Deir el Bahari. 
 
 
     
 
                 
         
**   **   **   **   **
  Byggeriet og dekorationen af det centrale tempel blev påbegyndt af  Ptolemæus IV Philopator og fortsatte under Ptolemæus VI Philometor og Ptolemæus VIII Euergetes II (1)   Templet er opført i sandsten, og har et areal på ca. 210 kvadratmeter. (9 meter bred og 22 meter lang).   Det første rum i templet er en søjlegård, hvor taget bæres af 2 to papyrus søjler.   I adskillelsen er indsat yderligere en Hathor søjle yderst i hver side. Mellem søjlerne er indsat halvmurer  
 

 

                 
 

 

 

 

 

**

 

**

 

**

 

**

 

**

 

En trappe fører fra venstre side af forhallen til templet taget.

 

Det sydlige kapel er dedikeret til Amon-Sokar-Osiris.

 

Det centrale kapel  blev dedikeret til  Hathor. den vigtigste gudinde i templet.

 

Det nordlige kapel  blev dedikeret til Amon-Re-Osiris.

 
 
  Det sydlige kapel er dedikeret til Amon-Re-Osiris.  
 
                     
           
**   **   **   **   **   **
 
  En del af en scene fra den sydlige væg af kapellet. viser gudinden Maát fører den afdøde konge frem til mod Osiris hal. Over konge, sidder 42 dommere parat til at overveje deres dom over hans skæbne. Horus og Anubis vejer hjertet af den afdøde. Dette er en af de sjælden repræsentation af hjertevejningen i et tempel, hvor den afdødes hjerte vejes mod sandhedens fjer, foran underverdenens hersker Osiris, overværet af Anubis, Horus, Maát og Thoth der noterer resultatet, der afgjorde den afdøde var værdig til at komme til dødsriget.  
  Det centrale kapel  blev dedikeret til Amon-Sokar-Osiris.  
 
                 
         
**   **   **   **   **
      Ptolemæus IV Philopator og dronning Arsinoe III bringer offergaver   Ptolemæus IV Philopator og Maát bringer offergaver      
 
 
                 
         
**   **   **   **   **
  Ptolemæus VI Philometor bringer ofre Amon-Ra, Mut/ Amunet,Khonsu, Hathor og Maát.   Maát.  

Ptolemæus IV Philopator og dronning Arsinoe III bringer offergaver til Min Amun-Re.

  Maát.  
 
  Det nordlige kapel er dedikeret til Hathor.  
 
     
   
**   **
 

Sydvægen prydes af Ptolemæus IV Philopator`s  (hænder) der bringer offer til Amon-Ra, Iat, Hathor, Amon-Re, Maát og Isis.

 
 
 
     
  *
**   **
 
 

  Ptolemæus IV Philopator bringer liberatons offer til Anubis, Nephtys, Horus, Isis og Hathor tilbydes vandoffer af Kongen.

 
Referencer:
  • Richard H. Wilkinson : The Complete Tempels of Ancient Egypt. 2000 (s.200)
  • Foto: Erik Christensen 2011
  • Foto: Jesper Elsgaard (1) 2008.
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Deir_el-Medinahttp://fr.wikipedia.org/wiki/Deir_el-Médineh

  • http://de.wikipedia.org/wiki/Deir_el-Medina

  • http://xy2.org/lenka/Templemain.html

  • UCLA: http://escholarship.org/uc/item/6kt9m29r

  • http://www.touregypt.net/featurestories/medinahathor.htm

Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 5.1.0