Index

 

Gamle nyheder fra Ægypten.

 
 
 
2011-03-16  
  Stolthed kommer før et fald.
   
Al Ahram Weekly Det blev officielt bekræftet på søndag, 6. marts, at Zahi Hawass har trådte tilbage som minister af oldsager i Egypten.
af   Jill Kamil  
  Zahi Hawass, den internationale ansigt Egyptens arkæologi i omkring 10 år, har indrømmet, at han ikke længere var i stand til at beskytte landets oldsager grund af manglende politibeskyttelse, og fordi han mener, at han er offer for en kampagne mod ham af den øverste embedsmænd på hans ministerium.

Hvad han ikke indrømmer, at medlemmer af hans eget personale har beskyldt ham for diktatorisk politikker om resultaterne, urimelighed i at tage æren for udgravningerne af andre, straffe enhver, hvis udtalelser ikke firkantet med hans egen, at hæmme forhåbninger kvalificerede kandidater , af nepotisme og sågar i ord ex-direktør for Det Egyptiske Museum Wafaa El-Saddik, for at føre tilsyn et system af korruption

  Dage før han trådte tilbage som præsident i februar 2011, forhøjet Hosni Mubarak Hawass fra sin stilling som generalsekretær for Den Øverste Råd for Fortidsminder (SCA) til at lede et nyt ministerium med ansvar for Antiquities Anliggender (MSAA) - som adskiller det fra Kulturministeriet - noget han har længe været presset på for. Som medlem af den gamle garde, men hans navn uudsletteligt forbundet med de Suzanne Mubarak og ex-minister for kultur Farouk Hosni, så han kan ikke forvente at forblive et tandhjul i hjulet for en miskrediteret statsapparat uanset hvor ofte eller hvordan højrøstet han forsvarede sig på sin hjemmeside og i offentlige interviews.
  Læs resten af artiklen på engelsk her.
Reference.  http://weekly.ahram.org.eg/2011/1038/eg602.htm
   
   
2011-03-16  
  Oprør koster Egypten historiske skatte
   
 
   
Politiken Udenlandske museer tøver med at returnere skatte fra Egyptens fortid
Af Nils Thorsen Det bliver svært for Egypten at få udenlandske museer til at returnere skatte fra landets fortid, efter at adskillige genstande er blevet ødelagt eller stjålet under oprøret i de forløbne uger, vurderer egyptolog Kim Ryborg (kim Ryholt), der er leder af Center for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet. Lederen af det arkæologiske arbejde i Egypten, Zahi Hawass, har lagt pres på udenlandske museer for at tilbagelevere landets historiske klenodier Men dels er hans egen fremtidige rolle usikker, da han for nylig blev udpeget til minister af den nu tidligere præsident Hosni Mubarak. Dels vil museerne tøve med at tilbagelevere skattene, når egypterne ikke kan sikre dem.
  Sikkerheden kan ikke garanteres
  Louvre i Paris, Metropolitan i New York, Museum of Fine Arts i Boston, British Museum og Neues Museum i Berlin ligger alle inde med noget, egypterne vil have tilbage. I Berlin står således det berømte hoved af dronning Nefertiti, som Zahi Hawass så sent som i januar officielt forlangte udleveret.
  »Et af hans argumenter er, at egypterne kan tage sig lige så godt af tingene, som andre kan. Men nu er nogen brudt ind i det allerbedst bevogtede sted i Egypten og har ødelagt ting, der stammer fra Nefertitis periode. Hvis hun havde stået på museet i Kairo, ville hun måske være ødelagt nu, hvilket tyskerne selvfølgelig vil fremføre«, siger Kim Ryborg. (Ryholt). I november indvilgede Metropolitan i New York i at tilbagelevere 19 genstande, som kan stamme fra Tutankhamons grav. Men først til sommer.
  »Heldigvis. For ellers havde de været udstillet ved de ting, der er blevet smadret«, fortæller Kim Ryborg og tilføjer, at han godt kan forstå at lande ønsker unikke historiske genstande tilbage, men i Egyptens tilfælde er tale om tusinder af genstande, siger han.
»Egypterne har så mange andre ting, og så længe de ikke har ressourcer til at tage sig af det, synes jeg, at det er fint, at de står, hvor destår«, tilføjer Kim Ryborg, der mener at have sporet en vis tøven i den egyptiske åbenhjertighed undervejs.
 »Forløbet har været lidt spøjst dokumenteret. Det var først, da tv-stationen Al-Jazeera bragte billeder af ødelæggelserne, at Zahi Hawass  erkendte, at der havde været indbrud og var tale om to beskadigede mumier«, siger han.
  Omfattende hærværk.
  Da der kom billeder af beskadigede statuetter af Tutankhamon, indrømmede han, at der også var to statuetter, men nævnte ikke, at det var af Tutankhamon, selv om fagfolk straks kunne se det, forklarer Kim Ryborg.
  Og ifølge Zahi Hawass har der kun været ganske få forsøg på at stjæle historiske genstande andre steder i Egypten. Men egyptologer får løbende meldinger fra kolleger om, at unge mænd flere steder tager ud med skovle, hakker og skydevåben, jager politiet væk og graver
  »Rundt om ligger mumier, som tyvene har revet amuletter ud af«, siger Kim Ryborg.
Ifølge det egyptiske museum mangler 18 af museets genstande, mens andre 70 blev beskadiget, da tyve 28. januar firede sig ned gennem glastaget nær Tahrirpladsen. De smadrede 19 montrer og smed med historiske genstande i, hvad museet betegner som en jagt på guld. Men som Kim Ryborg siger:
 
»De har ikke fattet, hvor få gram guld der er på de forgyldte statuetter«.
  Blandt de savnede genstande er en forgyldt statue i træ af Tutankhamon, der bærer på en gudinde, og stykker af en, hvor han står med en harpun i en båd.
Det egyptiske museum er fortsat lukket og bevogtet af soldater. Politiet håber, at en række anholdelser kan føre til, at nogle af de stjålne genstande bliver fundet.

 

Tidligere Artikler

 
2010-10-02 Ny Statue af Amenhotep III, fundet i Luxor.

 

 
 
 
 
 

Index

©Egyptolog.dk / Erik Christensen 2008 - 2014 version 1.0.2