Retur til Index.

 

Serapeum. Sakkara.

 
 
 

Serapeum har været lukket for besøgende i mange år, men efter at være renoveret gennem de sidste 10 år, blev gravene genåbnet den 20 September 2012.

   
  Geografi.
 

Serapeum ligger i Sakkara ca.30 kilometer syd for Cairo, Sakkara gravområdet dækker et areal på omkring 7 x 1,5 kilometer. Serapeum ligger længst ude mod vest området, bag Djosers pyramide.

   
  Historie.
  Der var oprindeligt to Serapeum i det gamle Ægypten, et ved Sakkara og det anden i Alexandria. Serapeum i Sakkara fungerede som gravplads for de hellige Apis tyre fra Amenhotep III i 18.dynasti ca. 1405 fvt. helt frem til den græsk Ptolemæiske tid fra 332-32 fvt.
* Navnet "Serapeum" er en sammensmeltning af navnene på guderne Osiris og Apis-tyren, der også repræsenterer guden Ptah fra Memphis. Osir-Ap.
  En af Ramses II´s sønner, prins Khaemwaset, var interesse i at bevare Serapeum, og hans grav, menes at være skjult i nærheden.
  Den græske forfatter Strabo (63 fvt. - 21 evt.) nævner Serapeum og sfinks-alleen, der førte ud til gravene.
   
  Filosofferne.
  Fra Memphis førte en prosessionsvej, flankeret af sfinkser, ud i ørkenen til Serapeum.
  Før nedgangen til tyre gravene var opstillet en halvcirkel med statuer af græske filosoffer og digtere.
   
     
** **
     
  Arkitektur.
  Serapeum er en række gravtunneller udhugget i et klippe-massiv, lidt vest for Djosers pyramide I de enorme underjordiske kamre opbevarede man de massive granit-sarkofager, der indeholdt de mumificerede Apis tyre. Der var indsat hundredvis af Steler i gangsystemet, med bønner til Apis om hjælp eller beskyttelse
   
  Udgravning.
  Stedet blev opdaget af den franske egyptolog Auguste Mariette i 1850. Han fandt hovedtunneller med sidekapeller, hvor kæmpe granit sarkofager, på op til 70 ton,  De fleste var plyndret og ødelagt i oldtiden, så kun en sarkofag fra Ramses II´s tid var intakt. 
   
  Besøg. 
  Adgangsbilletter købes i besøgscenteret ved indkørslen til Sakkara-området. Billetten koster i oktober 2012 , Egp./Le 100,- = dkk. 100-.

 "Der har været en del diskussion på internettet angående prisen, og at den var for høj.. Se billederne herunder, og vurder så selv."

   
 
 
                 
         
**   **   **   **   **
  Er han forfatter eller filosof ?   Filosofferne eller forfattere, ved vejen til Serapeum er i en ringe forfatning.   " Vi sander langsomt til igen."   Serapeum ligger på vej ud i ørkenen, og på afstand er der ikke meget der antyder, hvad der gemmer sig under overfladen.  
                 
         
**   **   **   **   **
  Kort over Serapeum. Indgangen er hvor stregen fører ud af billedet   Nedgangen til gravene.   Første og anden trappe.   Der er udlagt trægulve i hele gangsystemet, med mellemrum er der "vinduer" i gulvet.  
                     
           
**   **   **   **   **    
                     
                 
         
**   **   **   **   **
                 
                     
           
**   **   **       **   **
                     
  Genstande i Museer fra Serapeum.
                 
           
**   **   **   **    
  Relief fra Serapeum, Nye Rige. - Kunst Historisches Museum, Wien.   Relief fra Serapeum, Nye Rige. - Kunst Historisches Museum, Wien.   Relief fra Serapeum, Nye Rige. - Kunst Historisches Museum, Wien.      
 
Referencer:
  • Richard H. Wilkinson : The Complete Tempels of Ancient Egypt. 2000 (s.200)
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (* s 127),
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition.(s 172)
  • Foto: Erik Christensen (Serapeum 2012), (Kunst Historisches Museum, Wien 2011)
Retur til Index.
©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2012 Version 4.2.0