Retur til Index.

 

Unas Pyramide kompleks, Sakkara

 
 
 

Bygherre : Unas

 
B Adgangsvej med 3 granit faldsten (sten-låse).
 
D. Antekammer
 
C. 3 Magasin rum
 
E Gravkammer
 
F sarkofag.
Pyramidenavn : "Nefer isut Unas"
Bygge periode : 5 Dynasti 2356-2323 fvt.
Base længde/bredde : 57,75 meter
Højde: 43 meter
Rumfang : 47 390 kubikmeter
Hældning : 56,18 grader
Geografisk koordinater  
   
Adgangsvej 14,35 meter fald 22 grader
Antekammer 2,47 x 2,08 meter
Gravkammer 3,75 x 3,08 meter
Magasiner. 6,75 x 2,00 meter
 
 
Unas var den sidste regent i 5.dynasti, og hans pyramide er ikke den største eller mest imponerende, men det gør den ikke mindre betydningsfuld.
 
Pyramiden var allerede i oldtiden så nedslidt, at ypperstepræsten for guden Ptah`s tempel i Memphis, Khaemwaset (1285-1224 fvt. søn af Ramses II), lod den restaurerer, og førte den tilbage til det oprindelige udseende. Han gengav også pyramiden dens oprindelige navn. "Nefer sut Unas".
 
I nyere tid er den blevet undersøgt flere gange, først af englænderen John Shae Perring ca. 1867, senere af tyske Karl Richard Lepsius, men det blev italieneren Gaston Maspero der i  1881 fandt indgangen til pyramiden, og de følgende år udgravede den sammen med Alessandro Barsanti.
Da Maspero havde fundet indgangen på nordsiden af pyramiden, og kom ind i kamrene, fandt han væggene overdekoreret med blå malede hieroglyffer. Dette er første gang pyramideteksterne var benyttet som gravdekoration.
 
Mange af de senere pyramider dekoreres med dele af teksterne, der senere i Mellemste Rige, udvikles til sarkofag-teksterne, der senere fra Nye Rige og helt til den Ptolemæisk tid udvikles til Dødebøgerne.  
 
En anden unik ting ved komplekset er muligheden for at se både området med havn og dal-tempel (der er ikke meget at se), følge en del af processionsvejen, med mulighed for at se hvordan den oprindeligt var overdækket af to store kalksten med en smal lys-sprække i midten, det har tilladt lidt lys at falde på de uendeligt mange kolorerede relieffer, med  blandt andet jagt-scener, scener med krig, krigsfanger, sultne beduiner, transport af stensøjler, og mange andre motiver. Brolægningen på vejen er materialer fra tidligere bygningsværker. blandt andet fra Djosers pyramide kompleks.
 
 
 
                     
           
**   **   **   **   **   **
  Her lå engang Una-søen med sit havneanlæg og hans Daltempel med adgang til pyramiden   De rød granit søjler ved den sydlige indgang til Daltemplet er 5,21 meter høje.   Adgangsrampen til templet fra søen.   Processionsvejen set mod øst, ved Djoser   Vejen mod vest, set fra samme sted.  
             
       
**   **   **   **
  Vejen mellem Daltemplet og Dødetemplet  var oprindeligt overdækket af to store kalksten med en smal lys-sprække i midten.    Lys-sprækken i midten, har tilladt lidt lys at falde på de mange kolorerede relieffer.   Efter en længere tur på processionsvejen kommer man frem til Unas pyramide.  
             
       
**   **   **   **
  Udsyn fra sydøst, over resterne af Unas dødetempel og hans pyramide.   Unas pyramide set fra sydøst med skakten i satellit-pyramiden i forgrunden.   Resterne af den røde granit beklædning, der oprindeligt prydede pyramiden mod syd.  
                 
         
**   **   **   **   **
  Pyramidens vestlige facade.   Indgangen til pyramidens indre, ligger på nordsiden. Men der er ikke offentlig adgang.   Pigtråden sikre at  der ikke er adgang   Da Maspero havde fundet indgangen , blev der opsat en mindeplade på pyramiden.  
Referencer:
  • Mark Lehner : The Complete Pyramids. 2008
  • Foto: Egyptolog.dk/ Erik Christensen , 10/2012
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Unas-Pyramide Tegning (2)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramide_van_Oenas

Retur til Index.

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2012 Version 4.2.0