Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Ka.
  Kamutef. = Amon.
  Kanopekrukker.
  Kanopeskrin.
   
  Keb / Kebb. = Geb.
  Kebecht. Kabechet, Kebechet, Kebecht-Iabet. Kebhut.
   
  Kek og Keket.
 
  Khenty-Amentu.
  Khepri = Chepri.
  Khnemu = Khnum.
  Khnum.
  Khonsu.
   
  Konge Kroner.
  Kroner.
   
  Kanope.  
    **
**  
     
  Kanopekrukke. (1)
 
 
Kanopekrukker.  
 

Betegnelsen kanopekrukker går tilbage til de tidligste egyptologer, som mente, at de lignede antikkens beskrivelse af den græske gud Kanopus, en form af Osiris, hvis kult blev dyrket i deltaet. Kulten dyrkede Osiris i form af en krukke med menneskehoved. Osiris blev her forbundet med Nilens vand og var i denne form frugtbarhedsgud.

 

Da indvoldskrukkerne med menneskehoveder lignede Kanopus kultkrukker opstod denne forveksling, men de havde oprindeligt ikke noget med hinanden at gøre.

   
Gamle Rige. Kanopekrukker kaldes de fire krukker, der benyttes til opbevaring af den afdødes balsamerede organer. Traditionen med at balsamerer indvoldene kan med sikkerhed føres tilbage til 4.dynasti, hvor dronning Hetepheres grav i Giza, (hun var mor til Kong Kheops/ Khufu) indeholdt et kanopeskrin.
  Fordelingen af organer og indvolde mellem de fire Horus sønner blev etableret under Gamle Rige. Lågene er altid udformet med sønnernes hoveder.
   
 
Navn: Krukke låg: Organ: Gudinde:  Verdenshjørne:      
Imsety menneske hoved lever Isis syd      
Hapi abe hoved lungerne Nephtys nord      
Duamutef falke hoved maven Neith øst      
Qebehsenuef sjakal hoved tarmene Selket vest      
Mellemste Rige  
Nye Rige Gennem Mellemste Rige og begyndelsen af Nye rige er kanopekrukkernes låg ofte udformet som fire menneskehoveder.
   
Kanopeskrin.

Et kanopeskrin er en kasse udskåret i sten eller lavet af træ, og opdelt i fire rum, der indeholder fire kanopekrukker, der indeholdt de balsamerede organer af den afdøde. På grund af sit værdifulde indhold er kanopeskrinet og krukkerne beskyttet fire forskellige gudinder.

  Tutankhamon´s kanopeskrin var opdelt i fire afdelinger hvor lågene var portrætter at ham selv. I hver afdeling stod en mini guldsarkofag med en magisk formular indskrevet på ydersiden. De påberåbte sig den tilhørende Horus søn og den tilhørende beskyttende gudinde.
Magisk Formular.

 

Isis siger: ”Jeg lukker mine arme over, hvad der er i mig. Jeg beskytter Imsety, som er i mig, Imsety Osiris Kong Neb Kheperu Ra, sand af stemme for den store Gud."
 

 

Nephtys siger: ”Jeg omfavner med mine arme, det som er i mig. Jeg beskytter Hapi Osiris Kong Neb Kheperu Ra, sande af stemmen, inden den store Gud."
   

Neith siger:

”Jeg omkranser med mine arme, det som er i mig. Jeg beskytter Duamutef der er i mig, Duamutef Osiris Kong Neb Kheperu Ra, sande af stemmen for den store Gud."

   
Selket siger: "Mine to arme er om, hvad der er i mig. Jeg beskytter Qebesenef der er i mig, Qebesenef Osiris Kong Neb Kheperu Ra, sande af stemmen."
   
  Udvendigt er skrinet dekoreret med de fire beskyttende gudinder.
  Det var vigtigt, at indholdet af kanopeskrinet være ordentligt orienteret mod fire verdenshjørner nord, og instruktionerne på Tutankhamon´s skrin fortæller, hvilken retning hver gudinde skal vende.
   
 
 
Kanope Krukker.
             
         
**   **   **    
 

Kanopekrukker, Alabast med bemalede trælåg.  Tilhører Pinedjem II s hustru Neskhons, fra 21.dynasti ca.990-969 fvt.  De er fundet i den kongelige coache, i Deir el Bahri. Ea 50197-50200.

(1) Kanopekrukker med forskellige låg. Alabast (4)    
 
Kanope Skrin.
             
       
**       **   **
  Kanopeskrin. (2) Tutankhamon´s kanopeskrin. (3) Kanopeskrin dekoreret med trægudinde. (1)
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s 116-117).
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 36-37).
  • Foto: Anders C. de Voss (1) British Museum London.
  • Foto: Erik Christensen. (2) Kunsthistorisches Museum, Wien. (3) Tutankhamon udstilling 2013, Malmø. (4) Nationalmuseet, København.
  • http://www.denstoredanske.dk/Sprog,_religion_og_filosofi/Religion_og_mystik/Egyptisk_religion/kanopekrukker

  • http://en.wikipedia.org/wiki

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2