Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Pakhet.
  Palermo-stenen.
  Palette.
  Palme.
  Palmeribbe.
Papyri Litteratur.
  Papyrus plante.
 
  Peasea træ = Ished træ.
 
  Pilefesten = Osiris.
  Piletræ = Osiris.
   
  Planeter  = Astronomi.
   
  Procession.
  Processionsbåd.
  Præster.
   
  Ptah.
  Ptah. "Nefer Her".
  Ptah.-Hapi.
  Ptah.-Osiris.
  Ptah.-Sokar.
  Ptah.-Sokar-Osiris.
  Ptah.-Osiris-Tem.
  Ptah.-Tatenen.
   
  Pyramide.
  Pyramidion.
  Pyramidetekster.
   
  Papyrus.  
    **
**

 
     
  Cyperus papyrus (1)
 
 
   
Papyrus planten.  
 

Cyperus papyrus eller Nilgræs er en slags siv, de groede i de sumpede dele a Deltaet, og blev 3 - 4 meter høje. Papyrus er blevet benyttet til produktion af skrivemateriale fra det fjerde årtusinde fvt. Mange af de ældste mytiske tekster vi kender, er nedskrevet på papyrus. Planten er ikke kun blevet benyttet til fremstilling af skrivematriale, men også til fremstilling af kurve, reb, både, sejl, sandaler, måtter og andet flettearbejde.

   
Symbol : Papyrusplanten blev anset for hellig, men Thoth, skriftens gud,  er den eneste gud i det gamle Ægypten, der blev forbundet med papyrus.
   
  Fremstillingen og eksport af skrivepapyrus var et stats-monopol
   
  Den intensive brug af planten betød at den blev udryddet i Ægypten og først i moderne tid er den blevet genindført fra Sudan, hvor de stadig groede vildt. 
   
  I 1966 genopdagede den ægyptiske Dr.Hassan Ragab teknikken til fremstilling af papyrus, der havde været glemt siden oldtiden.
   
Fremstilling af skrivepapyrus.:

Stilken af Cyperus papyrus høstes, den grønne yderbark fjernes, og marven skæres i lange strimler. Marven hamres for at knuse fibrene, hvorefter strimlerne lægges i vand i tre dage, så fibrene bliver bøjelige. Strimlerne skæres i passende længder, og placeres på et bomuldsunderlag, så de overlapper hinanden med ca. 1 mm, Et nyt lag strimler lægges vinkelret ovenpå med samme overlapning, de to lag hamres nu hårdt, så de bankes sammen til et enkelt lag, endnu et stykke bomuld lægges ovenpå, og det hele lægges i en presse, hvor det tørres. Tørreprocessen tager normalt i alt  3 dage, med hyppig udskiftning af bomuldsstofferne. Herefter gnides papyruset med elfenben eller muslingeskaller for at give det en glat og ensartet overflade.

 
 
 
  Papyri.  
    **
**

 
     
  Beskrevet papyri. (1)
 
 
   
Papyri.  
  Meget af den viden vi i dag har om ægyptisk mytologi, religion, magi og medicin kommer fra  antikke Papyri. Mange papyi er opkaldt efter enten finderen eller en der har ejet den. Her følger en liste over nogle af de bedst kendte, der alle er oversat. 
   
Abusir Papyrus. er en tekst fra kong Neferikares tid, 5.dynasti, gen indeholder information om præsternes pligter i forbindelse med kulten og dødetemplerne.
   
Papyrus     Chester Beatty. er en papyrus med mytisk indhold, den omhandler bla. dele der relaterer til kampen mellem Horus og Seth.
   
Papyrus Ebers. er den længste og mest kendte af de medicinske Papyri, Den dateres til ca. 1500 fvt. og blev fundet på Vestbredden ved Luxor 1862 af den tyske egyptolog George Ebers. Den opbevares i dag på Universitetet i Leipzig.
   
Papyrus        Edwin Smith. er en kirurgisk papyrus. Den er en samling af råd og magiske formularer til brug ved alvorlig tilskadekomst. Den kirurgiske del af teksten omhandler 48 tilfælde af skader, fra hovedet til brud på rygsøjlen. Den er ca. 5 meter lang og ejes i dag af New York Historical Society.
   
Papyrus Harris. historien om "den fortabte prins" er en fortælling om troskab og kærlighed, da en prins rejser ud for at møde hans skæbne. Opbevares i British Museum i London.
   
Leiden - London Papyrus er en magisk og medicinsk liste, der beskriver komplekse ritualer. Dokumentet er delt i to og opbevares i dag i  British Museum i London og den anden halvdel i Leiden i Holland. Den er skrevet på Demotisk, og er dateret til 3.århundrede evt.
   
Papyrus Westcar. er en mytologisk tekst om kong Khufu fra 4.dynasti. Historien om en sejltur hvor hans magiker skal skille vandet, for at finde en forsvunden  turkis-amulet. Den opbevares i det Ægyptiske Museum i Cairo.
   
Rhinds Matematiske Papyrus. blev fundet nær Ramesseum i 1858 af A.Henry Rhind. Den dateres til ca.1650 fvt. og tilskrives Ahmose der skriver at han afskriver en ældre tekst. Teksten er opdelt i tre afsnit. Et om matematik, et om geometri og et om matematiske problemstillinger. Opbevares i British Museum. Men flere tidligere manglende dele findes nu hos New York Historical Society
   
Papyrus Turin. dateres til ca. 1200 fvt. Kendt som kongelisten fra Torino lister den mere end 300 konger, det begynder med første konge i 1.dynasti og slutter med Ramses II i 19.dynasti. Den opbevares i dag i Museo Egizio i Torino, den var voldsomt beskadiget ved ankomsten til museet, så forskerne bruger stadig meget tid på at samle puslespillet om at finde frem til den mest komplette udgave af kongerækken.
   
 
 
             
       
**   **   **   **
  Beskrevet papyrus. (1) Kort over Wadi Hammamat fra 18.dynasti, Torino. (1) Brev til den døde Tetiseneb, om at Heale hans syge søn. 6.dynasti 2350-2150 fvt. (2)
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s 152-154).
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 148-150).
  • Foto: Erik Christensen. (1) Muzeo Egizio, Torino. (2) Museum of Art. Boston.
  • http://en.wikipedia.org/wiki(3)

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2