Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Zao = Xois
   
  Zeus.
  Zeus - Amon.
   
  Zodiak
  Zodiak symboler.
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ægyptiske stjernetegn.

   
 
     
** **
     
  Vandbæreren og Fiskene.
 
     
** **
     
 

Vædderen og Tyren.

 
     
** **
     
 

Tvillingerne og krebsen.

 
     
** **
     
 

Løven.

 
     
** **
     
 

Jomfruen og Vægten.

 
     
** **
     
 

Skorpionen og Skytten.

 
     
** **
     
 

Stenbukken.

 

  Zodiak og symbolik.  
    **
**  
     
  Zodiaken i Dendera . (1)
 
 
   
Generelt. Selv om troen på stjernetegn ikke opstod i Ægypten, var ægypterne godt bekendt med de konstellationer der opstod på nattehimmelen..
  Fænomenet med astronomiske himle kommer til Ægypten i begyndelsen af det 18.dynasti, bragt med de græske kolonister, der lærte dem om stjernetegnene fra Babylon.
   
Babylon.

Omkring 2000 fvt. begyndte babylonske præster at studerer nattehimmelen og nedskrev bevægelserne af himmellegemerne. Stjernetegnene danner et imaginær bælte over himmelen, der mentes at være den sti solen, månen og planeterne fulgte, når de bevægede sig over himmelen.

  Troen på, at babylonierne kunne forudsige fremtiden var et meget værdifuldt aktiv for dem, og forudsigelser om stjernernes tegn rejste hurtigt i den antikke verden.
   
   
Horoskop. I oldtiden blev jorden anset for at være stationær. Ved at studere placeringen af solen, månen og planeterne på et bestemt tidspunkt, især på det nøjagtige tidspunkt for en persons fødsel, kunne et kort eller horoskop tegnes, der ville give et fingerpeg om den nyfødtes personlighed.
   
Dyrekredsen. Over året er nattehimmelen opdelt i 12 aspekter, disse blev kendt som huse eller tegn i dyrekredsen.
 

Hver periode herskede over en del af det imaginære bånd.

  Hvert af tegnene havde særlige mytologiske egenskaber, og det blev antaget, at en præste-astrolog, ved at undersøge positionen af planeterne og deres forhold til tegnene dyrekredsen, kunne forudsige fremtidige begivenheder.
Stjernelofter.  
Senenmut.

I privatgraven for Senenmut, dronning Hatshepsut rådgiver, er et stjerneloft, stjernetegnene er blevet skitseret på loftet, men aldrig gjort færdigt. Dette himmelske diagram malet på loftet af det første kammer i graven er det ældst kendte store astronomiske diagram i verden.

 
Kongernes Dal  Seti I

I kongernes Dal, i Seti I´s grav findes et 19.dynasti stjernetegns loft. Det store hvælvede loft er malet blåt, som farven på nattehimmelen, og dekoreret med alle stjernerne, der danner stjernetegn, blandt andet ses Nordstjernen og Karlsvognen.

   
Dendera. Det sen Ptolemæiske tempel i Dendera, havde det bedst kendte, og det mest imponerende af de ægyptiske stjernetegns lofter i Osiris kapellet på templets tag.
   
Zodiak billeder.

I centrum af dyrekredsen kan man se det forreste ben af en tyr, som repræsenterer stjernebilledet Store Bjørn og en flodhest, som repræsenterer Nordstjernen. Omkring dem dannes første cirkel konstellationerne Vandmanden, Fiskene, Stenbukken, Skytten, Skorpionen, og Vægten. Jomfruen er vist som en kvinde med et hvedeaks, med siden til Løven og Krebsen (den ægyptiske skarabæ). Tvillingerne er repræsenteret som en mand og kvinde holder hænder og derefter følger Tyren, Vædderen, og mange andre konstellationer, som ikke er en del af stjernetegnene. Isis og Horus danner den yderste cirkel og støtte konstellationerne med deres oprakte arme. Bånd af hieroglyffer adskiller figurerne og afslutte den yderste cirkel.

   
 
     

 

     
**   **  
    (2)  
 

I 1820 var en fransk rejsende Jean-Baptiste Lelorrain, på rejse i Ægypten, han kom til Hathor templet i Dendera, og så det imponerende stjerneloft, og han besluttede, at nedtage loftet i 2 blokke, og med skib sende dem hjem til Frankrig. Loftet var oprindeligt opsat i et lille kapel på templets tag.

  Da loftet var for stort for ham, at fjerne i et stykke, hyrede han lokale håndværkere til at dele blokken i to. Kun udstyret med mejsler og save gik de til opgaven, men det gik det for langsomt og Lelorrain besluttede at bruge krudtladninger, og sprænge mellem at arbejderne udmejslingerne i stenen. Men opgaven tog dem tre uger, hvor de har været heldige at loftet ikke er styrtet ned over dem, før de kunne anbringe blokkene på ruller og slæbe dem 5-6 kilometer til den ventende båd.
  Men havde mange problemer med udskibningen, og senere i Cairo forsøgte englænderne at beslaglægge stenene, men Lelorrain insisterede på sin ret, og beholdt stjerneloftet.
   
  Da det til sidst ankom i Paris, blev det solgt til kong Ludvig XVIII for 150.000 francs.
  Zodiak loftet blev flyttet til Louvre i Paris i 1919, og en gips kopi af loftet er blevet opsat i loftet i kapellet i templet i Dendera.
   
 
 
 
 
 
 
Referencer:
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 202-203),
  • Foto: Anders C. de Voss (1) Dendera 2006
  • http://thothastrology.files.wordpress.com/2012/07/dendera_zodiac.

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2