Retur til El KabIndex

 

EK 4 - Setau, Klippegravpladsen i El Kab.

20.dynasti.

1
 
 

Setau var ypperstepræst "første profet" for gudinden Nekhbet i El Kab under kongerne Ramses III og Ramses IX fra 20.dynasti . Et embede han bestred omkring 50 år fra ca.1175 til 1120 fvt. Setau og hans kone A'atmerut havde mange børn, børnebørn og andre slægtninge, der alle er afbildet i graven, med deres navne og titler.

 

 

På gravens ydermur, til højre for indgangen, en Stele der viser Setau og hans kone  A'atmerut , der tilbedende Re-Horakhte og Khepri. Malerierne inde viser gravejeren med sine slægtninge i forskellige offerscener og en skildring af Nekhbets hellige Bark - skib, ved et jubilæum for Ramses III.  
     
 

Oldægyptisk kunst er normalt anonym, med nogle få undtagelser. Generelt kender man ikke identiteten på de kunstnere og håndværkere der dekorerede gravkamrene. I El Kab og Hierakonpolis er det anderledes, her har flere skriftkloge eller kunstnere "Signeret" deres arbejder i gravene, ved at tilføje en kort tekst med deres navne.

 
  Dette ses særligt tydeligt her i Setaus grav, hvor skriveren Merira, en mand Esna, har afbildet sig selv to gange. De medfølgende inskriptioner, fortæller at han var stolt af, at været udvalgt til at dekorere Setau med inskriptioner. Desuden understreger han, at han ikke blot fungerer som en simpel håndværker, men at han udførte sit hverv «med hans hjerte «, og at ingen overordnet gav ham yderligere anvisninger under arbejdet.  

(1*).

1
 
                     
  EK 4 Map.          
**   **   **   **   **   **
  Gravplan EK 4 Graven der tilhører Setau.   Stele ved indgangen til graven, Setau og hustruen tilbeder Re-Horakhte. over dem ses Khepri.   Setau´s grav generelt overblik fra indgangen.   Den nordlige væg med en stor inskription.   Den nordlige og den østlige væg med en skildring af Nekhbets Bark, ved et jubilæum for Ramses III.  
Østlige væg, set fra nord mod syd.
                     
           
**   **   **   **   **   **
  Setau og A´atmerut hans hustru sidder ved offerbordet oh modtager ofre fra sviger-sønnen Merybast.   Merybast og den afdøde, hustruen og familien, der er samlet til en Banquet.   Ramses IIIś Vesir Ramessesnakht ofre til den afdøde Setau, hustruen og familien,   Offerbordet   Skriveren Merira med hans signatur. Syd væggen til højre for indgangen.  
 
Referencer:
  • Foto. 2010 Erik Christensen
  • http://www.britishmuseum.org/pdf/Limme.pdf (1*).

Retur til El KabIndex

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version.5.1.0