Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Maát.
  Mafdet.
  Mahat = Amduat.
  Mahes, Maahes.
  Malakit.
  Malakit-engen.
  Mammisi.
  Mau-Tai = Thot.
  Mayet = Maát.
   
  Mehet-Weret.
  Mehnen = Amduat.
  Menat.
  Mentu, Menthu.
  Mertseger.
  Meshent.
Methyr = Mehet-Weret.
   
  Mios,Mihos = Mahes.
  Min fra Koptos.
  Miysis = Mahes.
   
  Mnevis.  
   
  Mont, Monthu.
   
  Mundåbnings-ritualet.
  Mut.
   
  Mysteriespil = Osiris.
   
  Malakit.  
    **
**

 
     
  Malakit var ingrediens i øjensminke.  
 
 
   
 

Opdagelsen af malakits forskellige egenskaber, kan i Ægypten føres tilbage til førdynastiske miner, fra mere end 6000 år fvt. Derfra har der gennem historisk tid, været en udbredt brug af det grønne mineral, til amuletter, smykker og øjenskygge.   

 

Malakit var samtidigt den lettest tilgængelige kilde til udvinding af kobber, hvis man ikke havde adgang til en åre med rent kobber – som ved Rødehavet. De ægyptiske forekomster var beliggende i ørkenen på Sinai halvøen, så der har det kostet store fysiske anstrengelser at komme i besiddelse af det kostbare mineral. Der findes en række beretninger om disse ekspeditioner, op gennem tiden.

   
Mineral:

Sinai malakit (sehmet). Cu2CO3(OH)2. kobber karbonat, er en grøn sten med sorte striber. Malakit er et nedbrydningsprodukt af kobber.

   
Symbol :

På Sinai var gudinden Hathor beskytter af området og dets miner. Hun var blandt andet gudinde for skønhed, glæde, kærlighed og kvinder, men også gudinde specielt forbundet med malakit og turkis. Derfor havde hun blandt andet titlerne " Malakittens frue" og "Turkisernes frue".

   
Anvendelse: Malakit var en af de vigtigste ædelsten, forbeholdt kongen og overklassen i Ægypten, og var et symbol på deres magt.
  Set historisk har malakit, gennem tiderne, været brugt som pigment i grøn maling og i kosmetik. I det gamle Ægypten blev der primært brugt til amuletter og smykker, men der blev også fremstillet genstande som vaser og små statuetter. Til kosmetisk brug, blev malakit pulveriseret og indgik i fremstillingen af kohl, den ægyptiske øjenskygge.
Kohl:

Ægypterne fremstillet to slags kohl. Udju lavet af malakit og blysulfid (galena) og Mesdemet, en blanding af stibnit (antimon sulfid) og lapis lazuli (lazurit).

Magi:

Malakit havde stærke magiske egenskaber, Ægypterne mente, at man ved at bære ringe af malakit omkring hovedet og armene beskyttede sig fra de hyppige koleraepidemier der hærgede Ægypten - da arbejderne, der brød malakit i minerne, ofte var upåvirket af epidemierne.

  Ofte blev kongens hovedbeklædning, indvendigt foret med malakit, da dette blev sagt at det hævede kongens (åndelige) vibrationer til et højere niveau, og åbnede ham for kloge råd.
   
Minedrift: Metal og ædelsten findes primært i ørkenen, hvor levevilkårene var vanskelige, og sikkerhedssituationen ofte usikker. Så arbejdet i minerne var derfor oftest sæsonbetonet.

 

Omfanget af udgravning af kobber, malakit og turkis i Sinai nået i oldtiden en størrelse, der gør denne minedrift til den første egentlige industri i den antikke verden.

   
Tekst ca.1850 fvt.

Nedenstående indskrift om malakit og Sinai, stammer fra Harurre, skatmester for guden (kongen Sesostris III 1878-1841 fvt.) og leder af det dobbelte kabinet. Han ankom til minerne i Maghara om sommeren, med hans egne ord, ikke sæson for at rejse til dette Mine-land.

   
 

”Jeg kom til dette land, i den tredje måned af den anden årstid, trods dette var ikke tiden for rejser til dette Mine-land.

  Denne skat fra guden siger til de tjenestemænd, der skal komme til dette Mine-land på denne årstid: "Lad ikke vores ansigter vige af den grund, se, Hathor vil vende det til gevinst. Jeg kiggede til mig selv, og jeg behandlet med mig selv, da jeg kom fra Ægypten, mit ansigt krympede, og det var svært for mig [........] Højlandet er varmt om sommeren, og bjergene brænder huden [...] .
  Når morgenen gryr, er en mand[......]. Jeg henvendte mig til håndværkere desangående: ”Hvor begunstiget er han, der er i dette Mine-land” De sagde: "Der er malakit i dette evige bjerg, det er [...] for at søge (det) på denne årstid, Det er [...] til [...] for det i denne onde sommer-måned.” §736.
   
Mytiske ref :

I den ægyptiske dødebog siges, at himmelgudinden Nut "dropper stjerner på jorden i form af grønne sten."

   
Malakit-engen. Malakit-engen var et sted de man kom til i efterlivet, og parallel til fx. Sivengen eller. "det store grønne"
   
 
 
 
 
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s 133).
  • James Henry Breasted : Ancient Records of Egypt, Part One, (§ 736 s.322)

  • Foto: Erik Christensen.
  • http://en.wikipedia.org/wiki

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2