Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
   
  Yam.(gud).
  Yam´s kamp mod Baal.
   
  Yam (land).
   
  Yinepu. = Anubis
   
  Yuni = Heliopolis.
   
 
   Yam - Landet.   
    **
**  
     
  Den formodede beliggenhed af Yam.  
 
     
 
 
 
 
   
Geografi.

Hvor Yam har været placeret geografisk er stadig et ubesvaret spørgsmål, men der er flere muligheder. Den for tiden bedste kilde er Herkhuefs første og anden rejse, der er særligt relevante, for lokalisering dette forsvundne land.  

  Han fortæller, at han på den ene tur rejste ud til Yam, og tilbage via Setju og Irthet (Irtjet), og på den anden rejse tilbage via grænsen mellem landet Setju og dets sydlige nabo, Irthet. Han nævner også Wawat, (en betegnelse for Nedre-nubien.) Ud fra disse beskrivelser må vi opfatte Yam som beliggende syd for disse lande.
  Placeringen af Yam er vigtigt for forskere, fordi det hjælper til at afgøre, hvor langt ned i Afrika de ægyptiske ekspeditioner rejste. 
  Tilsyneladende var Yam omladnings sted for handelsvarer fra Sudan og andre sydligere afrikanske regioner i den tidlige Dynastiske Tid og i Gamle Rige i Ægypten.
 

I den senere egyptiske historie, forsvinder det område kendt som Yam fra de skriftlige kilder.

 

Selvom vi har en idé om, hvor Yam kunne have været placeret i Nubien - forbliver den nøjagtige beliggenhed  et uløst mysterium.

   
Andre navne.

Dog kan stednavnet Irem, være relevant. Irem bliver først nævnt under Nye Rige, og det er muligt, at denne betegnelse kan være samme region, som Yam.

   
2 Teorier.

Nogle forskere mener rejserne startede i Elephantine og at Yam derfor et placeret sydligt i Nubien, måske omkring Shendi Reach omkring 5. og 6. katarakt, (Khartoum), hvor den Hvide og Blå Nil mødes.

 

Andre mener, at Herkhuefs rejser begyndte i hovedstaden Memphis, som han returnerede til, fra hans 4. rejse, og med en samlet rejsetid på 7 – 8 måneder afkorter det afstanden til Yam, til landet syd og vest for 4 katarakt.

 

Disse to teorier har væsentlige konsekvenser. Ifølge den første, ville Wawat, Setju og Irthet have været små områder, og kan bedst beskrives som høvdingedømmer.

 

Men i det andet tilfælde ville hvert område have været meget større, og hvis de kombineres, ville de udgøre et større rige, der måske kunne true det sydlige Ægypten.

  Undersøgelse af dette, er vigtigt for at vurdere, den relative størrelse og styrken af forskellige nubiske områder under Gamle Rige.
   
Vejen til Yam.

Den rute der kunne benyttes med æselkaravaner var kendt som Oasevejen. Den førte gennem Bahrija, Dakhla og de små oaser Kurkur, Selima og Dungul til området syd for 4. katarakt.

 

På de lange rejser gennem ørkenen var æsel-karavanerne ledsaget af lokale beduiner, tolke og soldater.

   

Handels varer.

Luksus produkter der kunne anskaffes ved byttehandel, som huder, elfenben og røgelse, strudseæg og fjer, ædle træsorter, boomeranger og levende dyr, kom sandsynligvis fra landet Yam i Dongola bækkenet i det nuværende Sudan.

   
Ægyptiske ekspedition Under farao Djedkare Isesi 5.dynasti. ca.2414 – 2375 fvt. er der for første gang bevis for en ekspedition, der gik længere mod syd, end 4 katarakt.
 

Ifølge Herkhuef (1*) har en rejse til Yam og tilbage, (til Elephantine eller Memphis ?) taget mellem 7 og 8 måneder.

   
6.dynasti. Kongerne i 6.dynasti gennemfører en række ekspeditioner til Yam, det er specielt disse rejser der er dokumenteret på væggen i karavaneføreren Herkhuefs grav på Qubbet el Hawa ved Aswan.
  Truslen mod handelsruterne tiltog mod slutningen af 6.dynasti. En række rapporter giver et klart billede af disse begivenheds-rige rejser. Disse ekspeditioner var ikke altid ren rutine.
  Der er blandt andre en beretning om, beduiner der dræbte en ekspeditionsleder, som var i færd med at bygge skibe ved Rødehavet.
  Som en følge heraf, blev handlen med det indre Afrika snart fuldstendigt indstillet.
   
  Indskrift fra Herkhuefs grav i Qubet el-Hawa.
   

1 Rejse.

 

”Majestæten af Merenre, min herre sendte mig sammen med min far, eneste ven og læsepræst Iry til Yam for at udforske/inspicere vejen til dette land. Jeg gjorde det på syv måneder. Jeg bragte al fuldkommen og sjælden tribut fra det, så at jeg blev belønnet virkelig meget på grund af det.” (1*).

   
2.rejse.

”Det var, idet jeg var alene, at Hans majestæt sendte mig for anden gang. Det var på Elefantinevejen, at jeg gik ud, og det var gennem Irtjet: Makher, Terers, (som er i) Irtjetje i tidsrummet otte måneder, at jeg vendte tilbage. Det var, idet jeg bragte produkter fra dette land i stor mængde, at jeg vendte tilbage. Aldrig var noget tilsvarende blevet bragt til dette land tidligere. Det var gennem herskeren af Setju og Irtjets magtområde, at jeg drog ned, efter at jeg havde udforsket disse fremmedlande. Aldrig havde jeg fundet, at nogen ven og karavaneleder, som var gået til Yam tidligere, havde gjort det. .” (1*).

   
 

I forbindelse med hans 2 ekspedition, måtte Herkhuef transportere liget af sin fader hjem til Elephantine. Faderen der var død på en tidligere rejse til det sydlige Nubien. Det havde ikke tidligere været muligt at fragte liget tilbage, men Herkhuef drager omsorg for, at bringe sin afdøde fars legeme med hjem til Elephantine.

   
3.rejse. Nu sendte Hans majestæt mig for tredje gang til Yam. Jeg drog ud fra det Thinitiske Nome på oasevejen. Det var, idet han var gået til Tjemeh-landet for at nedkæmpe Tjemeh ved himlens vestlige hjørne, at jeg fandt herskeren af Yam. Jeg drog ud efter ham til Tjemeh-landet, og jeg pacificerede ham, så at han priste alle guderne for herskeren.
 

[Jeg sendte… ] med en mand fra Yam af [Horuses] følge for at lade majestæten af Merenre, min herre vide, [at jeg var draget til Tjemeh-landet] efter herskeren af Yam.

  Så pacificerede jeg denne hersker af Yam. [Jeg kom ned gennem] det forreste (sydligste) af Irtjet og det bageste (nordligste) af Setju. Det var, idet de var forenet om en ting, at jeg fandt herskeren over Irtjet, Setju og Wawat.
  Det var med 300 æsler lastet med røgelse, ibenholt, hekenw-olie, sat (ordets betydning kendes ikke), panterskind, elefantstødtænder, kastestokke og alle gode produkter, at jeg kom ned. Så så herskeren af Irtjet, Setju og Wawat, hvor stærk og talrig tropperne fra Yam var, som var gået med mig til residensen sammen med hæren, som var blevet sendt med mig, og denne hersker sørgede for, at der blev givet mig kvæg og geder og førte mig på Irtjets bjergveje på grund af, at min årvågenhed var mere strålende end nogen vens eller karavaneleders, som var sendt til Yam tidligere.
 

Så sejlede din ydmyge tjener nordpå til residensen, idet man lod [nomarken], den eneste ven og lederen af de dobbelte kølige huse, Khuni komme i skibe, som var lastet med daddelvin, forskellige slags brød og øl. [Nomark], Nedreægyptens seglbærer, eneste ven, læsepræst, gudens seglbærer, den som er over hemmelighederne af det, som befales, den velforsynede, Herkhuef. .” (1*).

   
4. rejse.

!Kongens eget segl: Regeringsår 2, 3. måned af den første årstid, dag 15. Kongens befaling til den eneste ven, læsepræsten, karavaneleder, Herkhuef.

  Indholdet af denne din papyrusrulle, som du udfærdigede til kongen i værelset for at bevirke, at man ved, at du er kommet ned i fred fra Yam med hæren, som var sammen med dig, er blevet bemærket. Du har sagt i denne din papyrusrulle, at du har bragt alle slags store og fuldkomne gaver, som Hathor, herskerinde af Imaau har givet til kongen af Øvre-og Nedreægypten Neferkares ka (Pepi II), idet han lever evindeligt. Det er i denne din papyrusrulle, at du har sagt, at du har bragt en pygmæ af gudens danse fra horisont-beboernes land lige som den pygmæ, som gudens seglbærer Bawerdjed bragte fra Punt i kong Isesis tid. Du har sagt til min majestæt, at hans lige aldrig er blevet bragt af nogen, som tidligere rejste til Yam. .” (1*).
   
 
 
     
 
     
   
**   **
  Indskrift på Herkhuefs grav i Qubbet el Hawa, der fortæller om hans ekspeditioner til Yam. Det er Herkhuef til venste på nilledet.  
 
 
 
Referencer:
  • Regine Schultz: Ægypten Faraonernes verden. (S 45).
  • Mette Gregersen: Indskrift fra Herkhuefs grav i Qubet el-Hawa. 2010. (1*)
  • Foto: Anders C de Voss. Qubbet el Hawa 2008.
  • http://www.touregypt.net/featurestories/yam.htm#ixzz2ORpqB9RR (Kort.)

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2