Regenter

    **
**

 
    (1)

Mentuhotep III- Sankhtawyef.

6 regent i 11 Dynasti 1998 -1987 fvt.

 
 
     
Horus navn:
Diadem navn: Nebti navn
Guld navn: Guld-horus
Tronnavn: Prenomen
Fødenavn: Nomen
 
   
Horus Sankhtawyef ”Horus, Den livgivende for de to lande”
hr s3 nkh t3wy.f  
   
 
   
Nebty Sankhtawyef ”Den livgivende for de to lande”
nbti s3 nkh t3wy.f  
   
 
   
Bik-nebu-hotep ”Den gyldne høg er tilfreds”
bik-nbw htp  
   
 
Sankhare / Seneferkare Den livgivende Ka af Ra”  // Smuk er Ra´s Ka Ra”
s3 nhk-k3-re // S.nfr-k3-re  
   
 
   
Montuhotep ”Montu er tilfreds”
mntw-htp  
   

 

hr senkh t3wy.f

 
nbti s3 nkh t3wy.f
bik-nbw htp
s3 nhk-k3-re
mntw-htp
 
Navne variation.   Monthotep, Mentehotepe, Mentehotep, Mentehotpe, Munthhotep, Montjuhotep og Senekhere
     
Forrige Regent.   Montuhotep II
Med regent. Han regerede sammen ned Montuhotep II 2013-2010.
Næste Regent. Montuhotep IV
     
Familie.  
Fader - Moder
 
Søskende
 
Hustru
 
Børn
 

 Montuhotep II

 - Tem    
 

II

 
 

Montuhotep III

   
II

-

 
  Imi    
II

-

 
 

Montuhotep IV

   
     
Tem.   Tem var kongens mor, tilsyneladende er hun død efter Montuhotep II og blev begravet af , Montuhotep III, i faderen tempel. Under udgravning, af det sydvestlige hjørne af templets hypostyl hal i 1859, fandt man Tems plyndrede grav.
Dateringer: :
Kongelister:

Abydos. nr. 58

Sneferkare / snfr k3 re
 
Turin papyi.(5.17)
 
Sakkara 38.
 
   

Sneferkare

Hjemmeside. : 1998 -1987
Manetho.A. : Ikke nævnt
Ian Shaw.   2004 - 1992
J.von Beckerath : 1995-1983
Regine Schulz. : 1995-1983
Piccione. : 2010-1998
Malek : 1999-1987
  Hustruer.  
  Imi For Imi kendes kun en titel " Kongens moder " (mwt-nswt), det formodes derfor, at hun ikke er af kongelig slægt, men samtidig at hun er mor til Montuhotep IV. At hun ikke har hustru titler, kan igen antyde at Montuhotep III ikke er far til hendes barn - den næste tronfølger.
  Andre relaterede.  
    Dagi, fra Montuhotep II,s tid, var muligvis stadig guvernør.
    Henenu, Hannu eller Henu var adelsmand og havde titlerne ”chef for økonomi”, ”bærer af det kongelige segl”, ”eneste ven, og kammertjener. Han var leder af ekspeditionen til til Rødehavet, med skibene der skulle till Punt. (TT313).
    Meketre, var øverste embedsmand og rådgiver. Han overlever kongen, og tjener derefter under Montuhotep IV og Amenemhet I. I hans grav (TT 280) er hans søn Intef nævnt. Hans grav indeholdt mange modeller af skibe, huse, bageri, bryggeri, kornlager, slagtehus og en række offerbærere, det blev fordelt mellem Museet i Cairo og Metropolitan Museum i New York.
    Ipi, blev visir efter Dagi, han var dommer og guvernør i Theben. (TT315).
     
 
   
 
 
  Regeringstid.  
    Grundet Montuhotep II`s lange regeringstid var Montuhotep III en midaldrende mand da han blev farao. Han regerede sammen med faderen de sidste 3 år af hans regeringstid 2013-2010 fvt. og var derefter farao i 10 år. Udover Henenus inskription, indhugget på en klippe i Wadi Hammamat, er han ikke dokumenteret af samtiden. Han lader til at have arvet faderens stærke karakter, men han modsat Montuhotep II satte kunst og handel over krigskunst.
     
  Felttog.

Der var næsten ingen militær aktion i løbet af hans regeringstid - hvilket har været en dejlig forandring fra krigeriske år under Montuhotep II. Så Montuhotep III var ikke længere fokuseret på at vinde nye landområder, men mere i at konsoliderede rigets grænser, Han begyndte bygning af en række forter ved den nordøstlige grænse, for at beskytte Deltaet mod de asiatiske folk.

     
  Handel. Han fortsatte med at udbygge handelsforbindelser med andre lande.
  Ekspedition til Punt. I hans regeringsår 8, også omtalt som 20 år efter genforeningen, sendte han ekspedition til landet Punt for at hente eksotiske varer. Denne ekspedition, der var ledet af Henenu, har efterladt nedenstående klippe indskrift i Wadi Hammamat.(*1)
     
  Forberedelse. "Min Herre (LSH) sendte mig, for med skibe at rejse. til landet Punt, for at hente ham duftende myrra , fra som prinserne af det røde Land, der af frygt for ham indsamler (myrra) i højlandet
    Og jeg drog ud fra byen Koptos, af den vej hans majestæt befalede mig.  Med mig var en hær fra syd landet (….) fra Oxxyrhyncus nome, så langt som fra Gebelin til (……), enhver officer fra kongens hus, de der var i byen og land, forenet, fulgte de mig. Hæren (….) ryddede vejen. Og overvandt de de stammer der var fjendtlige mod kongen, var jægere og børn fra bjergene posteret som beskyttelse af min rute. Alle kongens embedsmænd var under min ledelse. De rapporterede til mig som eneste kommandør, til hvem mange lytter." (#429)
     
  Afrejse. "Og jeg fortsatte derfra med en hær på 3.000 mand. Jeg gjorde vejen til en flod, og det Røde Land (ørkenen) til fladt land, for jeg gav læderflasker. en bærestang (en gang) og to kar vand og 20 brød, til hver af dem, hver dag. Sandaler manglede ikke …." (#430)
     
   
**   **
 

Osiride statue af Mentuhotep III,   Oprindeligt fra circa 2061-1991 fvt. Den er senre restaureret og har fået ny tekst af Merneptah fra 19 dynasti -1293-1185 fvt.  Den er af sandsten, og fundet i Armant templet.

(1)
 
  Brød. Brødene var små som pitabrød. Men med et forbrug af 60.000 brød om dagen, og en ekspeditionen der varede mindst 1 måned, har man fortæret mindst 1.800,000 brød. Som de har bragt med fra Koptos.
     
    Her mangler et stykke af indskriften, men nok er blevet bevaret til at vi kan fastslå, at det var nødvendigt, med magt, at rydde området for fjendtlige stammer. Men samtidigt stadig var nød til at beskytte ekspeditionen. Det fremgår også at der ud over den militære enhed, også var stenhuggere og andre arbejdere med på turen.
     
  Brønde. ”Og jeg fik 12 brønde gravet i øde-landet, og to brønde på et sted kaldet i Idehet / Atahet, 20 Kubit i en og 30 Kubit i den anden. Jeg gravede en anden i Iheteb / Ateb, 20 gange 20 Kubit på hver side…... ” (#431)
    De 12 brønde han gravede blev benyttet af de senere Hammamat at ekspeditioner.
     
  Skibe. ”Så jeg ankom til havnen Seba (?), Og jeg samlede skibene, og forsynede dem med alting, (så de kunne bringe eftertragtede produkter tilbage). Og jeg gjorde et stort offer af okser, køer og geder.” (#432)
    Som det ses i teksten har man medbragt skibene og deres besætninger fra Nildalen, og samlet dem ved Rødehavet.
     
  Hjemrejse. Og da jeg vendte tilbage fra havet, jeg returnerede gennem dalene i Hammamat. Jeg havde udført kongens befaling. Jeg bragte ham gaverne jeg havde fundet i guds land, jeg bragte ham ædle blokke (gråvakke?) til templernes statuer. Og aldrig var bragt lignende til kongens hof, aldrig lignende gjort af kongens fortrolige udsendt siden gudernes tid. Jeg gjorde dette for min majestæt og Herre, fordi han elskede mig …..” (#433)
     
 
 
Monumenter.
  Abydos. Han erstattede Osiris-Khentamentiu templets lerstens struktur, fra Gamle Rige, med et lille kapel opført i kalksten.
  Armant. Han igangsatte arbejde i Monthu templet i Armant. En alabast blok viser kongens Horus navn og hans Prenomen. Et stykke af et kalkstens relief viser kongen.
  Elephantine. På øen er fundet et kapel. En blok viser kongen frembringe et offer.
  El Tod. Montuhotep III udbygger Monthu tempelet. En scene, der har overlevet, viser Monthu og gudinden Renutet, der kroner Montuhotep.
  Theben.  
  Deir el Bahari. Montuhotep begyndte opførelsen af et dødetempel i den sydlige del af Deir el-Bahari, ved faderens tempel. Der er ikke meget tilbage af dette tempel. Selvom templet muligvis ikke er blevet fuldført, ser det ud til, at kongens begravelses kult fungerede ved templet, og at kongens begravelse blev gennemført. En rampe ville have ført op til et tempels platform. Indskrifter viser, at kongen blev begravet i et kammer hugget i klippen bag templet.
     
  Grav. og Mumie. Hans grav er ikke fundet, men er muligvis den ufærdige grav, tilskrevet Amenemhet I.
     
  Medinet Habu. Hvor der i dag, på pladsen foran Habu templet står et 18.dynasti trippel kapel, opførte Montuhotep et lille tre fløjet tempel, der forsvandt da det nuværende tempel blev opført.
     
  Thots bjerg. I 1904 blev der på et bjerg, på Vestbredden ved Luxor, fundet resterne af et tempel opført i soltørrede lersten, og indviet til guden Monthu-Ra. Det er dateret til Montuhotep III.s tid, men er bygget på resterne af et tidligt dynastisk tempel. Tempelbygningen måler 21 × 24 meter og indeholdt tre kapeller. Foran templet er påvist rester af en pylon, der er den ældste kendte pylon  Ægypten. Templet er måske allerede ødelagt af et jordskælv, kort tid efter det blev opført.(under 11.dynasti?).
     
     
   
**   **
 

Relief af Montuhotep III med den Røde krone og Nemet klædet, fundet i Monthu templet i Armant

(2)
     
   
**   **
 

Monthu templet i El Tod.

(3)
 
 
 
Referencer:
  • Peter A Clayton "The Complete Pharaohs " 2006 (s.76-77)
  • Darreil D Baker "The Enclycopedia of the Egyptian Pharaohs - 2008 (s 227-228)
  • Dodson, Aidan and Hilton, Dyan. "The Complete Royal Families of Ancient Egypt." Thames & Hudson. 2004 (s 85-89)
  • James Henry Breasted "Ancient Records of Egypt vol. 1 2001 (s 208-210) tekster  429. 430, 431, 432, 433.(1*) oversættelse Erik A.Christensen.(2014)
  • Ian Shaw : The Oxford History of Ancient Egypt 2003 (s 144 - 145)
  •  
  • Foto: Erik A.Christensen (1) Boston Museum of Art, Boston.
  • Wikipedia, the free Encyclopedia http://en.wikipedia.org/wiki/Mentuhotep_III  // http://de.wikipedia.org/wiki/Mentuhotep_III

Regenter

© Egyptolog.dk / Erik Christensen 2008 - 2014 version 7.0.1