Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
   
  Ba
  Baal.
  Baalat = Baal.
  Babi = Abe.
  Banebdjet.
  Bastet.
  Bat.
  Bata.
  Bavian = Abe.
   
  Benben.
  Benu fugl.
  Bes.
  Bes Aha
   
  Bucheum.
  Buchis Tyren.
  Buto = Wadjet.
   
 
  Baneb-djet.  
    **
**    
     
     
 
     
 
 
 
 
   
Navnet:

Vædderen i Mendes kaldt Ba-Neb-djet - "Baén af Herren af Mendes"- ”Osiris Ba” (sjæl),  og efter som den samtidigt blev anset for ”Res liv”, ”Shus liv”, og ”Gebs liv”, blev den legemliggørelsen af et kosmisk firkløver, der blev beskrevet som én gud med fire hoveder på én hals.

   
Gud for :   Han repræsenterede Guderne Re, Shu, Geb og Osiris´s Ba, Han var også frugtbarheds gud.
   
Relationer : Banebdjet danner triade med den lokale fiskegudinde Hatmehit og de havde en søn Harsiesis af Mendes, der var Horus som barn.
Familie træ.  
Kultcentre : Han erstattede fiskegudinden Hatmehit som Nome-gudinde, og blev hovedguddom i Mendes i Deltaet,
 

Banebdjet.

Hatmehit.

Harsiesis

 

Fremstilling: Oprindeligt blev han fremstilles som em vædder med vandrette "proptrækker" horn, og en Uræus slange mellem dem.
 
Udvælgelse. I Mendes i var en vædderkult under Mellemste Rige, hvor en vædder, ligesom Apis-tyren, blev valgt til at erstatte den tidligere vædder. Når den døde startede præsterne deres søgen efter en der havde en række specielle karakteristika, der sikrede at det var det dyr til formålet.
 

Når den tidligere vædder døde, blev det antaget, at dens sjæl vandrede over i den nye Mendes vædder, på det tidspunkt, hvor den blev installeret i templet med alle de nødvendige ceremonier og ritualer. Dyret ville så leve resten af sit liv, i et område af templet, indrettet til ham som, det guddommelige hellige dyr han var.

Indflydelses: Dyrkelsen af Banebdjet i Mendes hævdes at have inkluderet samleje mellem mennesker og geder som en del af frugtbarhed ritualer. Også Herodot rapporteret om et tilfælde af en kvinde at have sex med en gedebuk.
  Som frugtbarheds gud var Banebdjet den symbolske far til kongen. Ramses II påstod at være søn af Banebdjet, og hans moder lod en stele opstille i Medinet Habu  hvor hun fortæller om hendes forening med med Banebdjet der resulterede i Ramses III.
   
Mytiske ref : I Papyrus Chester Beatty, bliver Banebdjet opfordret til at mægle i striden mellem guder Horus og Set. Ved afstemningen farvoriserede BaNebdjet, den ældre Seth i forhold til Horus.
   
 
 
 
 
     
     
 
 
Referencer:
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 26).
  • Foto: Erik A. Christensen.
  • http://en.wikipedia.org/wiki

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2