Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Dedun - Dedwen.
  Dehenet = Mertseger
  Demotisk.
  Deshret.
 
  Djed søjle.
 
  Duamutef.
  Duat.
   
  Dværg gud = Bes.
   
  Dyr.
  Dyreguder.
   
  Dæmoner.
   
  Død.
  Dødebogen.
  Dør.
   
  Dedun - Dedwen.  
    **
**

 
     
 

Dedun som vindguden Shehbui.

(1)
 
 
   
Oprindelse:

Dedun var en gud af nubisk og kushitisk oprindelse, der i oldtiden blev tilbedt i det nordøstlige Afrika og sandsynligvis opstået i landet Kush. Vi kender ikke den tidligste nubiske mytologi, hvorfra han optræder. De tidligste kendte oplysninger i ægyptiske tekster (pyramideteksterne ca.2400 fvt.) viser, at han allerede var gud røgelse på denne tid. Da røgelse på den tid var en ekstrem dyr luksusvare, og Nubien var hovedkilden til den, var han en ganske vigtig guddom.

   
Navnet: Hans ægyptiske navn er stavet dw-ddwmn – udtales Deddvuenn. Navnets stavning varierer efter oversættelsen af U eller W. Dedun(En.), Dedwen (D-Nl.), Dédoun(Fr.) Dedùn(IT),  Deduén(Es). Dedwen. Dedwen-Amon.
   
Gud for :  

Han var gud for begravelser og beskyttet folkene fra Geni. Hans navn betyder røgelse, fordi afbrænding af røgelse fulgte hver død og hver fødsel. Og samtidigt gav beskyttelse af de døde og levende mod onde ånder

 

Dedun blev i Nubien specielt forbundet med velstand og rigdom. Men samtidig den der bragte og beskyttede røgelse. i Ægypten blev han betragtet som repræsentant for verden mod syd. En af hans titler er gud "fire retninger", referer til ham som søndenvindens gud Shehbui.

   
Kultcentre :

Selvom han bliver nævnt i pyramideteksterne som en nubisk guddom, er der ingen beviser for, at Dedun blev tilbedt af ægypterne, og heller ikke, at han blev tilbedt i noget tempel nord for Aswan (Swenet), der var anset for den sydligste by i det gamle Ægypten.

 

Dedun er blevet tilbedt i templerne på Philae, Kalabasha, Abu Simbel, Semna og Gebel Barkar. Der blev opført templer i el-Lessiya og øen Uronarti i Nubien til ære for Dedun af Tuthmoses III.

 

I Sentiden blev han tilbedt i Hibis templet som Amon. Han blev også tilbedt som Dedwen-Amon.

  Han blev stadig tilbedt omkring 2.katarakt under den græsk-romerske periode.
   
Ikonografisk fremstilling:

Der er stor usikkerhed om hans oprindelige natur og udseende, men tidligst bliver han vist som en ung mand fra Nubien eller som en høg (falk.)

Dedwen. Som Denwen er han slangegud, og man forestillede sig ham som en slange, med samme egenskaber som en drage, i denne form kendes han tilbage fra Gamle Rige.
Fra Nye Rige fremstilles han i menneskelig form, med en mands krop og løvehoved. Senere fremstilles han som også med løvekrop, som ren løve. Inskriptioner på løvestatuer fundet i Kalabsha bekræfter hans identitet. Man kan undre sig over hvad hans rolle når han var afbildet som en løve, en rolle, som normalt blev givet til sønnen en anden guddom.
Indflydelses:  
Gamle Rige Fra 4.dynasti kendes Dedun fra pyramideteksterne, hvor kongen kaldes "Dedun der hersker over Nubien", og viser hans guddommelighed og ligestilling med guden.
Mellemste Rige

Under den ægyptiske erobring af landet Kush blev Dedun, af ægypterne erklæret som beskytter af de afdøde nubiske konger. Og gud af røgelse, og dermed er forbundet med begravelsesritualerne. Hans vigtigste funktion blev afbrænding af røgelse ved de kongelige fødsler, og at afværge onde dæmoner.

Tempelbrand.

Nogle dokumenter tale om en større brand i et tempel kompleks deles af forskellige guder, som kan have startet i et tempel for Dedun dermed at være forbundet med den forsøgte ødelæggelse af andre guder.

  Det har været foreslået, at der kan have været en stor brand, i en del af et tempelkompleks der husede en række forskellige guders kapeller. Branden skulle være startede i et tempel for Dedun, og han blev derfor forbundet med en brand, der truede med at ødelægge de andre guder.
Nye Rige

Fra Nye Rige bliver Dedun afbildet som en løve, og erklæret som beskytter af fortet i Semna. Fortet var en vigtig handelsstation, og da røgelse dengang var en ekstremt dyr luksusvare, bragte den stor velstand til Nubien, og Dedun blev i denne region gud for velstand, rigdom og overflod. Til beskytteren af Semna, bygger Thotmose III to templer i el-Lessiya og på øen Uronarti i Øvre Nubien.

 

Afbrænding af røgelse, fra Nubien, blev meget vigtig i de kongelige gemakker,  til at rense luften og afværge onde ånder.

 

Et lille kapel i hans ære er blevet i 1960erne reddet fra vandet i Nasser søen, og er nu genopstillet i det nye Kalabasha.

   
Græsk-romerske periode.

Under den Ptolemæiske og romerske periode blev Dedun stadigvæk tilbedt omkring 2.katarakt. Samtidig synes der at været opstået en særlig kult omkring ham i Ægypten.

Mytiske ref :  
  I pyramidetekster fra Nubien vises kongen som ”Herre og Gud over Punt”.
  Der er referencer til ham i andre tekster, hvor kongen æres som Dedun - "Herre over Nubien".
   
 

Han optræder i myten om den "Fjerne Gudinde", der ledsager Shu til Nubien. Han er sendt ned for at overtale, en meget forurettet gudinde, Sakhmet, til at komme tilbage til Ægypten.

   
 

Han er også en del af den lille Ennead.

   
   
 
 
 
 
Referencer:
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s.49).
  • Richard H. Wilkinson : The complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. (s.223)
  • Foto: Erik Christensen. Nationalmuseet i København.(1)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/ Dedwen

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Dedun : Lichtheim, Miriam (1975). Ancient Egyptian Literature, vol. 1.. London, England: University of California Press.

  • http://es.wikipedia.org/wiki/Dedun

  • http://fr.wikipedia.org/wiki/Dédoun

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.1