Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Hap.
  Hap - Mehet.
  Hap - Reset.
  Hapi.
  Harendotes = Horus.
  Harmakhis  = Horus.
  Haroeris  = Horus.
  Harpokrates. = Horus.
  Har-Sopdu.
  Harsiesis. = Horus.
   
  Hathor.
  Hathor - De syv.
  Hathor-søjler.
  Hatmehit.
  Hatmehty = Hatmehit.
  Heh.
  Heh og Heket.
  Heket.
  Heliopolis.
  Herishef.
  Hermopolis.
  Het - Hert = Hathor.
   
  Hjertevejning = Dødebog.
   
  Hor-Pakhered = Horus.
  Horus.
  Horus fra Baki
  Horus Behdety
  Horus fra Behdet
  Horus fra Buhen.
  Horus fra Mesen.
  Horus fra Miam.
   
  Hulebogen.
   
  Hår.
   
  Hulebogen.  
    **
**

 

 
     
     
 
 
   
Historie :   Hulebogen er en af underverdens teksterne, sammen med Amduat og Portebogen.
  Den er ikke en bog vi vor forstand, men en række relieffer der opdelt i registre. Den er opstået i begyndelsen af Nye Rige, men fra 19 dynasti ca. 1300 fvt. bliver den standart i kongegravene i Kongernes Dal, og gengives i sin helhed eller med enkelte kapitler.
  Det er en tekst om underverdenen, der taler om dem, der ikke passerer dommene, og deres evige fordømmelse i efterlivet, modsat dem der opnår adgang til evigheden. Bogen er en af de bedste kilder til forståelse af det ægyptiske begreb, helvede.
 

Scenerne fra hulebogen benyttes som gravtekster helt frem i Sentiden ca. 600 til 300 fvt.

   
Opdeling:

Hulebogen er ikke opdelt i 12 timer, men i 2 halvdele med hver er opdelt i 3 dele. De er delt i 3 registre, der fortæller hver sin del af mytens handling parallelt i tekst og billeder. Bogen beskriver hvordan Ra er udråbt som "bringer af lys og liv" til Osiris i underverdenen, beskytte ham og være bøddel over hans fjender gennem natten. I det nederste register, ses de fortabte, der får deres straf.

   
Indhold :

Bogen beskriver den rejse og de opgaver Ra får når han synker i Duat og dagens sidste lys forsvinder. Ra møder forskellige guder og gudinder. Hver enkelt gud er anbragt i en oval form.

  Ra skal tage de afdødes sjæle med på rejsen gennem de mange huler, der er bevogtet af guder og gudinder. Hver hule har sine egne prøvelser, og hvis sjælen ikke klarer udfordringerne, bliver den ikke-eksisterende. Sjæle der er dømt til ikke-eksistens afbildes halshugget og med hjertet flået ud af brystet.
 

Hulebogen er den eneste kendte egyptiske begravelsestekst at nævne kvinder, der bliver dømt til ikke-eksistens.

   
Første hule.

Første billede i bogen beskriver Ra og hans opgave, at komme ind i den første mørke hule, og forsvare og pleje Osiris og lede de afdødes sjæle. Hulens indgang er bevogtet af slanger, men Ra råber de hemmelige navne på de guder der vogter indgangen, og de lader ham uskadt passere. Ra skal frem til Osiris der sidder i sin helligdom, omgivet af slanger. Ra skal berører Osiris med hånden, og derved forenes med ham. I nederste register, halshuggede kroppe, sjæle forsømt af Ra og Osiris til ikke-eksistens.   

Anden hule. Ra når frem til anden hule hvor han via forskellige guder og gudinder, der er bevogtet af forskellige slanger, skal nå frem til Osiris. Han straffer sine fjender ved at hænge dem op i fødderne eller rive deres hjerter ud af kroppen.
 

Nederste register igen sjæle sendt til ikke-eksistens. Stedet hvor udslettede sjæle blev straffet af vagter med knive.  

Tredje hule.

Ved ankomsten til tredje hule hilser re på Aker, løveguden med to hoveder og Osiris, som vises med en rejst fallos, for at vise at han er forynget af Re´s sollys.

Fjerde Hule. I den fjerde hule gentages temaet om lys og godhed der følger solgudens båd, frem gennem rejsen.
Femte hule.

Temaet i femte hule er straf. Kæmpe kedler er fyldt med afhuggede lig og kropsdele. I teksten formaner Ra: "Se, jeg ødelægger mine fjender. Du vil blive i dine huler! Dine brande vil varme mine kedler.. ” På rejsen gennem hulen møder han ”Den skjulte", en manifestation af himmelgudinden Nut. Hun er omgivet af sol diske og de dødes opstandne sjæle.

  Ved udgangen af femte hule, er den sidste af Re fjender slagtet.
Sjette hule.

I sjette hule ændres scenen og solguden forbereder sin genfødsel og det første lys i den nye dag. Ved daggry vises Ra som først som Khepri, skarabæen der ruller solskiven op på den østlige horisont. Når første lys ses i horisonten, er solguden genfødt og vil gøre sin daglige rejse over himlen.

   
  I hulebogen er solguden ofte afbildet med vædderhoved eller kun som en solskive, i modsætning til Amduat og Portebogen hvor guden transporteres i en båd.
 
Indflydelses: Hulebogen hører til standart dekorationerne i kongegravene fra 20 dynasti.
   
 

(18*)

 
 
 
 
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s 109).
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 30).
  • Foto: Erik Christensen.
  • http://en.wikipedia.org/wiki

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2