Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
   
  Ba
  Baal.
  Baalat = Baal.
  Babi = Abe.
  Banebdjet.
  Bastet.
  Bat.
  Bata.
  Bavian = Abe.
   
  Benben.
  Benu fugl.
  Bes.
  Bes Aha
   
  Bucheum.
  Buchis Tyren.
  Buto = Wadjet.
   
 
  Buchis Tyren.  
    **
**  
     
  Buchis præst. (1)
 
     
 
 
 
 
   
  Buchis tyren er en af de tre hellige tyre i Ægypten. De to andre var Apis-tyren og Mnevis-tyren.
   
Gud for :   Han tilhører gruppen af tyre-guder,
   
Relationer : Buchis tyren anses for en inkarnation af krigsguden Monthu. Han var tæt forbundet til guden Min i Koptos. Og han var den fysiske manifestation af Re. (Monthu-Re)
   
Kultcentre : Centrum for Buchis kulten var byen Armant, syd for Luxor, komplet med tempel, præster, og grav komplekset Bucheum,
  Templet i Medamud blev sandsynligvis grundlagt som sted for tilbedelse for den levende gud Monthu, mens templet Bucheum i Armant, indbefattede en gravplads for de hellige tyre, og var sandsynligvis dedikeret til tyrens død og begravelse.
  Tempel komplekset i Armant blev besøgt af Cleopatra VII og Julius Cæsar, da hun tog ham på en rundtur i Ægypten. Armant er et af de få steder, hvor Cleopatras kartouche kan findes. (side Om templet i Armant - Siden åbner i et nyt vindue..)
   
Fremstilling: I modsætning til mange andre ægyptiske dyre guder, bliver Buchis ikke vist med en mands krop. Han bliver vist som en hvid tyr med sort ansigt, og med en solskive og to høje fjer mellem hornene. Det blev fortalt at den skiftede farve for hver time på dagen.
   
Udvælgelse. Når en Buchis tyr døde, blev den mumificeret og placeret i Bucheum, en kirkegård for Buchis tyre og hans mor, blev også æret resten af dens liv.
  Umiddelbart efter en tyrs død, begyndte man at søge efter den nye Buchis tyr. Den var let identificeres ved de lange hår, der vokser tilbage på ryggen, den nye Buchis tyr og hans mor blev installeret i tempel komplekset, hvor de blev plejet, parfumeret og levede et behageligt liv.
   
Indflydelses: Kulten i Armant dyrkede Buchis tyren, der havde forbindelse med Krigsguden Monthu og Solguden Re. Buchis blev kaldt "Monthu`s levende billede", "Re´s levende sjæl" og "Re´s budbringer".
   
Mytiske ref :  Buchis kommer sent ind i den ægyptiske mytologi, og kendes tidligst fra 30 dynasti under kong Nectanebo II, der var den sidste indfødte ægyptiske konge.
   
 
 
 
 
     
     
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s 72).
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 34).
  • Foto: Erik A. Christensen. (1) Armant Tempel, Armant.
  • http://en.wikipedia.org/wiki

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2