Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Lapis Lazuli.
   
  Leopard.
  Leopard Skind.
   
  Libation = Røgelse.
 
  Lotus.
  Lotus Scepter
   
  Løve.
  Løveguder.
   
  Lapis Lazuli.  
    **
**

 
     
  Den smukke kongeblå Lapis Lazuli var højt værdsat i det gamle Ægypten. (1)
 
 

 

 

 

Der findes ikke nogen naturlig forekomster af Lapis lazuli i Ægypten, og den nærmeste, kendte forekomst i oldtiden var i Badakhan i nordøstlige Afghanistan. Fundene af Lapis Lazuli genstande over hele Mesopotamien og i Ægypten viser at der allerede i førdynastisk tid har foregået en omfattende handel, over meget store afstande.

Navnet.

Lapis er det latinske ord for sten, og lazuli stammer middelalderlig latin ”lazulum”, der stammer fra oldpersisk lāžaward, der er navnet på et sted, hvor lapis lazuli blev brudt. Lapis lazuli er fundet i kalken i Kokcha dalen i Badakhshan-provinsen i det nordøstlige Afghanistan, hvor der i Sar-e-Sang minen er blevet arbejdet i mere end 6.000 år.

Mineral.

Lapis lazuli forekommer normalt i krystallinsk marmor. Der er ikke et enkelt mineral, men fortrinsvis dannet af mineralet lazurit (Na3Ca(Si3Al3)O12S). Det er medlem af sodalit gruppen: sodalit (Na4(Al3Si3)O12Cl), hauyne (Na3Ca(Si3Al3)O12(SO4)), nosean Na8(Al6Si6)O24(SO4).H2O , og tugtupit Na4BeAlSi4O12Cl". Lazurit i lapis lazuli udgør mellem 25% og 40%. De fleste lapis lazuli indeholder også kalsit (hvid), sodalit (kongeblå) og pyrit - svovlkis (FeS2) (metallisk ”guld”).

 

 

Symbol :

For ægypterne var det en hellig sten, hvis blå farve var beviset, for den himmelske oprindelse. Blå var gudernes farve, især Amons. Regalier blev fremstillet af guld og lapis lazuli, for at stille brugeren under solens og himmelens beskyttelse.

 

 

Indflydelses:

I det gamle Ægypten var lapis lazuli en favorit sten til fremstilling af amuletter og smykker. Lapis Lazuli smykker er fundet ved udgravninger af før dynastiske i Naqada III grave ca. 3300-3100 fvt, og pulveriseret lapis blev brugt som øjenskygge af Cleopatra. Ægyptiske dommere bar stenen om halsen, med ordet "sandhed" indgraveret på forsiden.

 

 

 
 
 
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s 128-129).
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 108-109).
  • Aage Jensen : Sten. Ædelsten, Malme, Bjergarter og Mineraler (s 58 s56)
  • Foto: Erik Christensen.
  • Foto (1) https://en.wikipedia.org/wiki/File:Lapis-lazuli_hg.jpg // Author Hannes Grobe
  • http://en.wikipedia.org/wiki

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2