Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Edfu Tempel.
  Edfu Triaden.
  Edjo = Wadjet.
   
  Elephantine.
  Elephantine Triaden.
  Eileithyia = Nekhebet.
   
  Emutet = Renenutet.
 
  Ennead, Den Lille
  Ennead ,Den Store.
 
  Edfu Tempel - Edfu-triaden.  
    **
**

 
     
  Pylonen i Edfu er dekoreret med relieffer af Kongen der fremviser overvundne fjender til Horus og Hathor, mens de øvrige guder ser til fra øverste galeri. (1)
 
 
Templet i Edfu.  
   
Indledning.

Templet i Edfu blev grundlagt af Ptolemæus III Euergetes, år 237 fvt. og største tempel dedikeret til Horus og Hathor fra Dendera.. Byggeriet blev afsluttet af Ptolemæus XII i år 57 fvt. Templet blev opført til den lokale gud Hor-Behdeti ”Horus-Edfu”. Men Horus viste sig også her i andre guddommelig manifestationer. En anden form af Horus er Behdeti, der udvikler sig til hovedgud for de omkring liggende regioner.

   Grækerne, og senere romerne, kaldte stedet póllônos polis Megale eller Apollinopolis Magna, og sammenlignede her Horus, med den græske gud Apollon.
Symbol. Horus symboliseres af Falk eller høg eller af den vingede solskive. og Shen, der er evighedens symbol .
  Harsomtus var samtidigt et menneske, en falk og en genfødsel af den afdøde konge. En af hans titler var "Søn af Jorden".
   
Triader.

I templet i Edfu er to triader. I den lokale religion på den ene side, er involveret Hor-Behdeti , Hathor i Dendera og Ihi og på den anden side Isis , Harsomtus som har sønnen Harsomtus-pa .

   
Kultcenter.

Templet i Edfu var i den ptolemæiske periode et vigtigt kultcenter, og centrum for flere festivaler tilegnet Horus. En særlig skik var at lade en fremmede Horus (Buto i Edfu = Apollon i Edfu) og Harsiesis i Edfu "Hor-sa-aset-em-Behdet" komme på besøg, og blive tilbedt her.

Fuglehus.

I templet blev også holdt levende falke.  Der var indrettet et fuglehus, "Falke tempel", hvorfra der en gang om året blev udvalgt en fugl, der blev kronet og gjort til et levende symbol på Horus. Af dette fuglehus er der ingen spor tilbage.

Festivaler. Den første af årets fester var overgangen til det nye år. En anden festival for Horus sejr over Seth i slaget ved Edfu. (se myter).
  Den største og vigtigste var, ”det skønne møde”. Hvert år rejste Hathor (Hat-Hor-Iunet), gudinden for musik og kærlighed sydpå, fra hendes tempel i Dendera til templet i Edfu, for at besøge Horus (Hor-Behdeti), og forenes med ham. Denne begivenhed markerer deres hellige ægteskab, og deres forening i ”det skønne møde”. Deres søn Harsomtus (Horus barnet), bliver derefter på magisk vis, født samtidig i Edfu og i Dendera. 
Pilgrimsfærd. Mødet var anledning til en stor religiøs pilgrimsfærd.
   
Indflydelse: På tempel væggene i Edfu hvor Horus var hovedgud er dekoreret med relieffer der viser Horus kamp med og drabet på guden Seth, der havde forvandlet sig til en rød flodhest.
  Andre relieffer viser ”det skønne møde” hvor vi følger gudinden for musik og kærlighed, Hathors rejse fra Dendera til Edfu, hvor foreningen mellem Horus og Hathor finder sted.
   
I Myterne. Uddrag af  Myten om Horus`s kamp mod Seth. (læs hele myten, med et klik)
   "Straks brød en storm løs over bådene med Horus og hans hær, vinden rasede og vandet blev presset op i store bølger. Men Horus holdt kursen, hans egen båd glimtede gennem mørket, og dets bov skinnede som et glimt af solen. Ved Edfu, vendte Seth rundt og gjorde front mod forfølgerne, skrævende over Nilen, som en enorm en rød flodhest."
   
 
 
                 
         
**   **   **   **   **
 

Triaden i Edfu med Harsomtus, Hathor og Horus der bydes offer af kongen.

(1).

Måneguden Aah

(1). Behdeti med Atef-kronen. (1).

Hor-Behdeti bæres frem af sjælene fra Nekhen og Pi.

(1).
 
                 
         
**   **   **   **   **
 

Hathors gudebåd ankommer til Edfu med  processionsbåden, bemærk Hathors gribbe over båden.

(1).

Horus processionsbåd bæres til templet.

(1).

Hathors processionsbåd bæres til templet.

(1).

Hathor-bådens ægide.

(1).
 
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s.50,54).
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s.61-62).
  • Foto: Erik A.Christensen. 2012 Edfu Tempel (1).
  • http://fr.wikipedia.org/wiki/Horbehedety
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Tempel_von_Edfu

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2