Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Falk.
  Falkeguder.
  Fallos.
  Falsk dør. = Dør.
  Farver.
   
  Fetish.
 
  Fisk.
  Fiskegudinde. = Hatmehit.
 
  Frø.
  Frøguder.
   
  Føniks fuglen = Benu Fuglen.
   
  Falk - Falkeguder.  
    **
**

 
     
  Bemalet falk, den er symbol for Horus og Kongen. (1)
 
 

 

 

Historie.

Fra førdynastisk tid har falke og høge været betragtet som luftens konger. Og derfra er det ikke svært at forstå de mange sammenligninger til guder, konger og landet symboliseret ved kongetronen, der igen tilhørte falken, solguden Ra.

 

Så alle perspektiver i livet i Ægypten, religiøst og politisk var falken repræsenteret.

 

På Narmer paletten fra ca. 3100 fvt. ser vi en falk siddende på et papyrus bundt (Nederægypten), med en slange i den ene klo. Også på Elfenbens-labels og keramik, fra de første dynastier, ses falken brugt som mærke. Siddende på en paladsfacade (Sekel) bliver den en del af kongens navn, tidligt i 1.dynasti.

 

Falkens rolle aftager ikke med tiden, tværtimod Den græske historiker Herodot, der levede ca.480-420 fvt., nævner i sine historier, at straffen for at dræbe en falk var døden.

 

 

Gud for:  

Falken har altid været hellig i ægyptisk religion. Oprindelig manifestation af solguden Re, senere i kombination med Horus som Re-Horakhte. Horus optræder i mange manifestationer, men oftest med falkehoved. Andre guder der fremstår som falkeguder er krigsguderne Monthu og Sokar. Gudinden Hathor blev ofte karakteriseret som en hun falk, et kvindeligt modstykke til himmelguden Horus.        

 

 

Kultcentre:

De to største centre for falkekulterne var i Hierakonpolis og Edfu, men også omkring Sakkara, hvortil pilgrimme valfartede.

Hierakonpolis.

Hierakonpolis betyder falkebyen. Byen er et af de tidligst kendte kultsteder for falken i form af solguden Ra.

 

 

Edfu.

En anden stor falkekult, var i Edfu hvor den ældste Horus boede. Edfu er mytisk bundet til fortællingen om Horus kamp mod Seth, om magten i Ægypten. Men også andre former af falkeguden Horus blev fejret med store festivaler. Hathor blev ofte karakteriseret som en hun-falk, et kvindeligt modstykke til himmelguden Horus. Hun kommer en gang om året fra Dendera til Edfu templet for at forenes med Horus i ” Det skønne møde”.

 

 

Sakkara.

I Sentiden, 747-332 fvt. blev tusindvis falke mumificeret og anbragt i dyre-katakomberne ved Sakkara som offergaver til falkeguden Horus.

 

De største dyr kirkegårde i Ægypten er Ibis (Thot) og Falk (Horus) gallerierne i Sakkara. Kilometer lange udhuggede tunneler, der indeholder mumificerede fugle. Hugget ud i væggene er tusindvis af nicher, hver med en mumificeret fugl inde i en forseglet lerkrukke. Da præsterne med tiden løb tør for nicher, stablede man op ud fra væggene, og fyldte op fra gulv til loft. Langs vejen til gallerierne var boder, hvor pilgrimme kunne købe mumificerede fugle, opdrættet til dette formål.

 

 

Kongens Beskytter.

Falkens rolle som beskytter af kongen kan ses når den med udstrakte vinger beskytter kongen, som f.eks. på Kefrens statue fra 4.dynasti (på museet i Cairo) hvor de sidder på bagsiden af kongens hoved med fremstrakte vinger.

 

I teksterne, i Unas pyramide, bliver kongens Ba/sjæl vist med en flyvende falk, når den stiger til himlen.

 

 

Mumificering.

Dyre mumificering var en stor forretning i det gamle Ægypten. Alle slags væsener, fra tyre til fugle og fisk blev mumificeret. Nogle var private kæledyr, som ejeren ville have med til det næste liv, men mange blev opdrættet til brug som offergaver til guderne.

 

 

 

Fra omkring 200 fvt. findes en optegnelse fra Hor, der var skriver, præst og leder af fugle-gallerierne i Sakkara. Han beretter, at hundredvis af mennesker var involveret i mumificering af dyr, og at det var en blomstrende forretning omkring Sakkara. I modsætning ibiser kan falke ikke opdrættes i fangenskab, så i forhold til efterspørgslen, var der mangel på falke til mumificering. Så leverandørerne begyndte at fremstille forfalskninger. Falkemumien blev erstattet af en enkelt knogle, en pind eller simpelthen bare et bundt klude, men med en smukt udformet og dekoreret yderside.

 

 

 

Når en pilgrim havde udvalgt en fugl, blev det anbragt i en keramik potte og forseglet. Præstene i galleriet ville så, for en ”mindre” betaling, placere den i en niche, og fremsige en lille bøn for pilgrimmen.

 

Præsten Hor var bekymret over, at pilgrimme blev snydt, når de købte en falsk mumie, der skulle bruges som offer til guderne. Han skrev, "der må være én gud i ét fartøj, eller èn fugl i hver lerkrukke.".

 

 

Mytiske ref:

I pyramideteksterne forbindes falken med kongens Ba, og sjælens rejse til den næste verden.

 

 

 

 

Falkeguder.

 

 

En lang række guder fremstilles i skikkelse af falke eller falkehoved. Den mest kendte er Horus, der fremstilles som falkegud under en lang række andre navne.  Horus Bhedety er den ældste form, men også Harmakhis, Haroeris, Harsaphes, Harsiesis, Hartomes, Horasematawy, Hormerti , Khonsu, Re-Horakhte og Qebesenef , (søn af Horus).

 

Og krigsguderne som Monthu og Sokar, solguden Re-Horakhte og måneguden Aah-Djuthy optræder som falke.

 

 

 
 
                         
             
**   **   **   **   **   **   **
   Falken på Narmers palette   Harsiesis   Qebehsenuef.   Horus som Aah-Djuthy.   Krigsguden Monthu ned solskive og to fjer  

Monthu

 
 
                     
           
**   **   **   **   **   **
  To kæmpe Horus falkestatuer i granit er placeret foran pylonen i Edfu templet. Den venstre bærer den Dobbelte-Krone . (2) Den til højre bære ingen krone, men har kongen stående, mellem falkens beskyttende ben. (som hos vædder-sfinkserne i Karnak). (2)   (1) Horus manifesteret som Måneguden Aah-Djuthy. (2) Hieroglyffen for falk/høg fra det ptolemæiske tempel i Edfu. (2)
 
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s.82).
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s.13, 61-62).
  • Foto: Foto: Erik A. Christensen. (1) Museo Egizio, Torino.2010 , (2) Horus Tempel, Edfu 2012.

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2