Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Zao = Xois
   
  Zeus.
  Zeus - Amon.
   
  Zodiak
  Zodiak symboler.
   

 

 

  Zeus.  Zeus-Amon.  
    **
**  
     
  Zeus-Amon. (1)
 
 
   
Historie.

Sammensmeltningen af Zeus og Amon kan ses med baggrund i den persiske anden besættelse af Ægypten 338 – 332 fvt. Da Alexander 332 fvt. med sin hær, havde besejrede persere i Ægypten blev han hyldet, af befolkningen, som en befrier af landet.

 

Og da han var opmærksom på den magt, de lokale guder og skikke havde over befolkningen, viste han dem respekt, og rejste til templerne i Memphis, Karnak og Luxor og ofrede til de lokale guder. Det er på denne rejse han kommer til Siwa oasen og besøger Amon-Re´s orakel.

   
Zeus. Zeus var den vigtigste gud i den græske gudeverden. En himmel gud, der i Ægypten blev identificeret med Amon. Han havde magt over vejret og kontrollerede vind, regn, torden, lyn og skyer. Og han blev tilbedt som krigsgud, gud for spil, gud for landbrug, beskytteren af landet.
Fremstilling:

Zeus blev altid vist som en mand, undertiden med en ørn ved siden af ham. Modsat Amon-Re, der kunne fremstå i flere former, som en mand med falkehoved eller som en vædder.

   
Zeus-Amon.

Grækerne oversatte navnet Amon med Zeus.

Den sammensmeltning af Zeus og Amon var et vigtigt, for at vise det ægyptiske folk, at grækerne ville ære de ægyptiske guder såvel som deres egene.  
Fremstilling: Zeus-Amon vises som en mand med vædderhorn.
   
Jupiter-Amon. I romersk mytologi Zeus var kendt som Jupiter, og i den romerske periode, var oraklet i Siwa kendt som Jupiter-Amons orakel.
Fremstilling: Som Zeus-Amon vises Jupiter-Amon også som en mand med vædderhorn.
   
Indflydelse:  
 

Før Alexander besøgte Siva-oasen, var det Amon-Re`s orakel, der svarede på vigtig spørgsmål, der blev stillet til Amon-Re.  

   
 

Da Alexander den Store besøgte Siwa Oasen blev fortalt af oraklet , at han var søn af den ægyptiske gud Amon, den symbolske far for de ægyptiske konger, fik han legitimeret sit krav på den ægyptiske trone.

   
  Efter Alexanders besøg, smeltede Amon og mange andre ægyptiske guder sammen med de græske guder, og de var kendt under både deres ægyptiske og græske navne.
   
Elysium.

Den græske digter Homer, beskrive Elysium (det ægyptiske sekhet-aaru ”siv markerne” - ” det store grønne” som et idyllisk sted (paradiset), hvor guden Zeus oplevede den fuldkommende tilfredsstillelse.  

   
 
 
             
       
**   **   **   **
  Zeus (3) Zeus-Amon (1) Jupiter-Amon (2)
 
 
Referencer:
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition.( s 202)
  • Leo Hortsø : Græske guder og Helte. Politiken. 1989 (s 141)
  • Foto: Erik A. Christensen. (1) Manchester Museum 2013.
  • Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Museo_Barracco_-_Giove_Ammone_1010637.JPG (Jupiter-Amun) (2)
  • Foto: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Jupiter_Smyrna_Louvre_Ma13.jpg (Zeus) +  /wikipedia/commons/2/20/Zeus_Otricoli_Pio-Clementino_Inv257.jpg (Zeus)(3)

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2