Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
   
  Xois = Sais.
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
 
    **
**

 
    (1)
 

Anlægget i en gammel optegnelse, (1)

 
    **
**

 
    (1)
 

Kortet viser den oprindelige mur omkring tempelområdet. Murens tykkelse varierer fra 10 til ca.28 meter og 750 x 675 meter i omkreds.(2) (1998)

   
 
  Xois / Sais.  
    **
**  
     
  Nildeltaet - Xois / Sais.  
 
 
 
 
   
  Xois eller Sais er en gammel beboelse. Hvornår byen er anlagt er usikkert, men arkæologiske dateringer siger mellem 3400 og 3100 fvt.
  Xois / Sais blev anlagt på en ø, mellem den Sebennitiske og den Phatnitiske flod gren, i det centrale Nildelta.
 

Den moderne landsby (Sa el Hagar) ligger på den østlige bred af Rosetta grenen af Nilen.

   
Navnet. Xois er det koptiske navn for stedet. Det oldægyptisk navn var Zau, Skhoo eller Sa.
  Grækerne kaldte det Sais og araberne - Sa el Hagar.
  Stedet er også nævnt som Khasut, Khaset eller Sakha.
   
Nome. Området var oprindeligt en del af det Sebennitiske nome. Det blev ifølge Palermo-stenen, et selvstændigt nome under 5.dynasti ca. 2450 fvt.
  Med hovedstad Xois / Sais blev Kaset 5.nome i Nedreægypten. 
   
14.dynasti.

Xois / Sais var provinshovedstad under 14.dynasti fra 1805 - 1649 fvt. De første konger i 14.dynasti synes at have haft temmelig lange og velstående regerings perioder. Yakbim 1805 – 1780 fvt. grundlagde dynastiet, der på trods af deres libyske oprindelse, blev meget magtfuldt.

 

Fra omkring 1700 fvt er der en drastisk stigning i antallet af begravelser, og med flere grave, der har været massegrave. Dette tyder på, at sidste halvdel af det 14.dynasti blev hærget af hungersnød og / eller pest.

 

Det medfører korte regeringsperioder har destabiliseret og svækket den centrale magt i det 14.dynasti. Hvilket gør muligt for de invaderende Kanaanæiske Hyksos tropper hurtigt erobrede Avaris og bragte over en periode på ca 10 år, det 14.dynasti til fald.

  Det 14.dynasti bestod ifølge Manetho af 76 Xois / Sais konger.
  ”Kongelisten” en papyrus i Museo Egizio i Torino, bekræfter 72 af disse navne.
   
15.dyn. Hyksos Kongerne under 14.dynasti sidder i en geografisk stærk position i deltaet, dannet af de krydsende arme af floden, det afholdt Hyksos kongerne fra en besættelse af Deltaet.
  En anden mulighed, at kongerne betalte tribut til Hyksos kongerne, og derfor ikke blev angrebet.
   
24.dynasti.

Xois / Sais var provinshovedstad i det 5 Nedreægyptiske og blev regerings sæde for Tefnakht Shepsesre, og hans søn Bakenenref Wahkare der udgjorde 24.dynasti ca. 732-720 fvt.

Shepsesre. 

Shepsesre Tefnakht bygger sit hjem i Xois / Sais og udvidet sin myndighed over det centrale og vestlige Delta.

Wahkare. Han blev efterfulgt af Wahkare Bakenenref  der udråbte sig selv konge over det nordlige Ægypten. Han er attesteret for begravelsen af en Apis-tyren ved Serapeum i hans regeringsår 6.
   
26.dynasti. 26 dynasti kan spore sin oprindelse tilbage til det 24. dynasti. Psammetichus I 664 – 610 fvt. var nok en efterkommer af Bakenrenef, og efter de assyriske invasioner i løbet af de nubiske konger Taharqa og Tantamani´s regeringstider, blev han anerkendt som eneste konge over hele Ægypten.
   Dynastiet regerede derefter i ca. 150 år og sluttede med Psammetichus III 525 fvt.
   
Kultcentre.  
Neith

Gudinden Neith hvis symboler var et skjold med to krydsede pile, synes at have haft et kultcenter i Sais fra Tidlig Dynastisk tid, og der er tegn på, at en træ etiket fra Abydos dateret til kong Aha fra 1.Dynasti, skildrer hans besøg til en kult-helligdom i Xois / Sais.

Hathor Gudinden Hathor blev æret når hun blev forbundet med den lokale gudinde Urt-Apset.
Amon-Ra. Xois / Sais var senere kult centrum for tilbedelse af guden Amon-Re, der her blev æret som ”gudernes konge”, og regnet øverst af alle de ægyptiske guder. På ægyptisk betyder Amun-Ra "det skjulte " eller "det hemmelige".
   
   
Vin. Der er dokumenteret vingårde i Xois / Sais fra før 3200 fvt. og de var kendt for at producere den bedste vin i Ægypten. Vinmarkerne var ejet af Amon-Ra´s tempel.
Handel. Byens placering i Nildeltaet tilladt nemt skibe adgang, og mulighed for eksport af vin til andre regioner i landet. Vin var en del af livet i Ægypten, ikke kun socialt, men også gennem dets anvendelse i religiøse ceremonier.  
   
Indflydelse. Indbyggerne i Xois havde bygget og vedligeholdt et stort område med templer til ære Amun-Ra og det var samtidigt en god forretning at sælge logi til pilgrimme, der kom rejsende hertil, fra hele Ægypten og Nubien
Litteratur.  
Herodot. Herodot skrev, at Sais er stedet hvor Osiris`s grav er placeret, og at gudens lidelser blev vist som mysteriespil om natten på en tilstødende sø.
  Herodot, beskrev også store obelisker, en hellig sø og et enorm granit Naos af Ahmose II i Xois / Sais.
   
Platon c.395 fvt.

Omkring 395 fvt. skriver græske Platon i ” Timæus og Kritias” om Solon, den græske statsmand der havde besøgt Ægypten i år 590 fvt., i Xois / Sais hører han, fra en præst, historien om Atlantis, deres militære aggression mod Grækenland og Ægypten, deres endelige nederlag og ødelæggelse af en altomfattende naturkatastrofe.

 

Platon bemærker også byen som fødestedet for den farao Amasis II."

   
Diodorus 60-30fvt Diodorus Siculus fortæller, at Athene / Neith bygget Xois / Sais før den syndflod, der angiveligt ødelagde Athen og Atlantis. Mens alle græske byer blev ødelagt under denne katastrofe, overlevede de ægyptiske byer, herunder Xois / Sais.
   
Plutarch. Plutarch fortæller om en helligdom for Athene, som han identificerer med Isis i Xois / Sais, der havde følgende inskription "Jeg er alt som har været, som er, og skal komme, og bag mit slør er ingen dødelig genopstået."
   
Mytiske ref : I myten om kampen mellem Horus og Seth, sender Hathor et brev til Osiris i underverdenen hvor hun beder ham om at mægle i uenigheden mellem hans søn Horus og hans bror Seth. Osiris sendte hans svar videre til gudernes tribunal der opholdt sig på det mystiske sted kaldet " de hvide marker" ved Xois.
   
Arkæologi.

Der er stort set intet efterladt på stedet i dag, fra før sene Nye Rige ca. 1100 fvt. er der intet. Den massive tempelmur af soltørrede lersten, blevet stort set fjernet fra Sebakhin, og spredt som gødning på markerne, også den oprindelige byhøj er ødelagt.

   
Neith tempel.

Neith´s tempel blev ødelagt i det 14. århundrede evt., da dele af det enorme Naos blev taget ned, og bragt til henholdsvis Cairo og byen Rosetta mod nord. Ægyptologen Labib Habachi, foreslog i 1942, at mange af de blokke fundet i Rosetta, herunder den berømte "Rosetta Sten", oprindeligt kom fra Sais.

  I dag er der kun affaldsbunker og et par spredte relief blokke tilbage i Sa el Hagar, selvom nogle af de fjernede blokke er blevet fundet i de omkring liggende landsbyer.
   
  Der havde været få arkæologisk undersøgelse af stedet, før Penny Wilson begyndte opmålings arbejdet på stedet i 1997, for engelske ”Egyptian Eksploration Society”.
   
 
 
 
 
 
Referencer:
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition.(s 202)
  • Penny Wilson Egyptian Eksploration Society. Journal volume 84 / 1998 (s 2-4) Kort (2)
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Xois (1)

  • http://www.ehow.com/info_8598852_egyptian-city-xois.html

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2.2