Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Edfu Tempel.
  Edfu Triaden.
  Edjo = Wadjet.
   
  Elephantine.
  Elephantine Triaden.
  Eileithyia = Nekhebet.
   
  Emutet = Renenutet.
 
  Ennead, Den Lille
  Ennead ,Den Store.
 
 
 
  Ennead.  
    **
**

 

 
     
     
 
 
   
 

Det græske ord Ennead refererer til ni medlemmer, og bruges til at beskrive de grupper der udgør en guddommelig familie, forenet i skaberen af verden og kosmos, som det ses i et lokalområde eller et defineret område.

  Ennead er den græske oversættelse af ordet "pesdjet" der betyder "en gruppe guder”. Konstellationerne af guder kan ifølge pyramideteksterne fra Gamle Rige, 5.-6.dynasti 2498 – 2181fvt., være forskellige, her nævnes Store Pesdjet, Lille Pesdjet, Dobbelte Pesdjet og senere hos Seti I 1291-1278fvt., i hans tempel i Abydos, hvor han selv indgår i De syvs Pesdjet.
   
 

Ennead i Heliopolis var en af tre myter der opstod under Gamle Rige mellem 3000 og 2100 fvt., og er som skabelsberetningerne fra Memphis og Hermopolis, et forsøg på at forklare universets sammenhænge.

   
Store Ennead.

Den Store Ennead i Heliopolis består af guder der har modsatte og komplementære egenskaber, Atum som skaberguden,

  han skabte det første gudepar Geb (jord) og Nut (himmel).
  Dette første gudepar fødte deres to børn, sønnen Shu (tør luft) og datteren Tefnut (fugtige luft), der blev forældre til to hold tvillinger. Osiris og Isis, hvor Osiris, er gud for efterlivet og frugtbarhed, og hans søster/hustru Isis, er repræsentant for familie og kærlighed. Det andet tvillingepar Seth og Nephtys danner deres modsætninger, Seth er gud for det golde (ørknerne) og Nephtys er en spejling af Isis.
  Disse sidste fire guder er de direkte forfædre til Horus, der overdragede den ægyptiske trone til kongen, og guddommeliggøre ham. 
Familie træ i Ennead.

Atum / Ra  (skaber)

    Shu  (luft-tomhed)

Tefnut (Luft-fugt)

   Geb (jorden)

Nut (himmelen)

Isis

Osiris

Nephtys

Seth

    Horus.

 

Anubis

Opdeling.

Den heliopolianske Ennead var opdelt i to adskilte myter. En kosmisk myte bestående af Nun (ur-oceanet), Atum, Shu, Tefnut, der i fællesskab udgør det kreativ princip, dannet af en kosmisk kraft der repræsenterer deres opståen af kosmos. Geb og Nut er et princip, der udtrykker livet med naturen.  

 

En monarkistiske, bestående af Osiris, Isis, Seth og Nephtys. Der handler om den politiske orden, og dens indflydelse på menneskets liv.

  De to danner igen grundlag for til Maàt (retsvæsen, kosmiske orden), der er nødvendig for at gøre verden harmonisk og i balance.
   
5-6,Dynasti. Hvad synes næsten sikkert er, at Ennead først dukkede op i pyramideteksterne under 5. dynasti og 6. dynasti.  Efter en ”omskrivning”, i forbindelse med opblomstringen af kult-dyrkelsen af solguden Ra, - som den skabende gud -, skete en sammensmeltning med Atum (Atum-Ra) – der senere blev identificeret med Atum-Horus = Ra-Horakhte (Ra, som er Horus af de to horisonter).
   
Lille Ennead.

Den "lille Ennead" består af en række mindre guder der var langt mere fleksible og overskred de lokale grænser i Heliopolis,

  som for eksempel guderne Horus, Thoth, Anubis og Maàt.
18.Dynasti.  
Karnak Tempel.

I forbindelse med Karnak templet optræder en række Ennead´er. I Hatshepsut´s ” Røde Kapel” er vist en Ennead der består af 17 guder.  

  På nord siden af 8.pylon, vises en Ennead bestående af 15 guder, anført af Amon.
Deir El Bahari.

Som et eksempel på en af de mange Ennead´er der fandtes andre steder end i templerne ses i Hatshepsut´s dødetempel i Deir el Bahari, hvor den var sammensat af 13 guder.

19-20,Dynasti.  
  Den mest bemærkelsesværdige Ennead fra 19.dynasti, tilhører Seti I, der i hans tempel i Redesiyah ved Rødehavet, tilbad en Ennead der kombinere seks vigtige guddomme. inklusive tre guddommelige former sig selv.
  En anden Ennead er afbildet i Ramses IIIs Medinet Habu, hvor Amon er den skabende gud.
Kilder.  
 

Den mest komplette kilde til Heliopolis myten er i Pyramideteksterne, der blandt andet findes i Unas og Teti I pyramider i Sakkara.

  Andre kilder er British Museum papyrus 10188 B og papyrus Beatty, der indeholder informationer Karnak Ennead´en, og en gudekreds på 11 medlemmer.
   
 
 
 
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s 81).
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 57).
  • Foto: Erik Christensen.
  • www.Egiptogolia.com (spansk).

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Ennead

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2