Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Falk.
  Falkeguder.
  Fallos.
  Falsk dør. = Dør.
  Farver.
   
  Fetish.
 
  Fisk.
  Fiskegudinde. = Hatmehit.
 
  Frø.
  Frøguder.
   
  Føniks fuglen = Benu Fuglen.
   
  Farver  
    **
**

 
     
     
 
 
   
Sort Ægypterne ser sort som en farve, men fravær af lys og er forbundet med døden, gravpladsen og Osiris. der som hersker over underverdenen kaldtes " den sorte"
  Sort var også farven for dødsguderne Anubis og Khenty-Amentu der vises som sjakaler med sort skin.
   
Blå Blå var farven for himmelen, evigheden og kosmos. Amun blev nogle gange vist som blå, som en påmindelse om hans forbindelse til kosmos. Blå skæg, vinger og kroner der smykkede guderne, samt blå fajance amuletter der var meget populære blandt ægypterne.
   
Guld Guld var "Gudernes hud" og det hellige metal der aldrig forandrede sig, og samtidigt symboliserede det evige liv i underverdenen.
   
Grøn Grøn var livets farve, og præsenterede fornyelse, genkomst og vegetation. Osiris var guden for genkomst havde titlen "Store Grønne". Grønt betød gode ting.
   
   
Rød. Rød var både en positiv og en negativ farve. At gøre "røde ting" var af det onde, og "grønne ting" var gode. Rød udtrykte også vrede, så en person med "rødt hjerte" var rasende.
  Rød symboliserede liv, energi og sejer, den var ofte farven på de magiske amuletter, f.eks. " Isis Blod " der er rød karneol, og Taweret amuletter der afværgede ondt.
  I Papyrus Ebers hedder det " O Isis, fri mig fra alt ondt ......  og rødt."
   
Seth. Men rødt var også ørkenens farve, det onde land der tilhørte Seth, der var gud for "kaos", ørkenen og de "fremmede lande". Ofring af rødt kvæg og rødt vildt, var den symbolske tilintetgørelse af Seth "kaos".
   
Mytiske ref : I Amduat blev Seth og Apophis-slangen navne skrevet med rød skrift, i tekster der ellers er skrevet med sort farve.
   
Hvid Hvid er fravær af farve og repræsenterede renhed, fromhed og hellighed. Det var brugt i det sakrale (hellige) navn for byen Memphis " de hvide mure". Der var referencer til " hvide salver " og "hvide sandaler brugt under de religiøse ritualer. Præsterne i templerne bar hvide linneds klæder, og statuer af guderne blev iført klæder af hvidt linned.
   
 
 
 
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s 82-83).
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 43).
  • http://en.wikipedia.org/wiki

  • Foto: http://www.ho-ba.nl/ (1)

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2