Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Maát.
  Mafdet.
  Mahat = Amduat.
  Mahes, Maahes.
  Malakit.
  Malakit-engen.
  Mammisi.
  Mau-Tai = Thot.
  Mayet = Maát.
   
  Mehet-Weret.
  Mehnen = Amduat.
  Menat.
  Mentu, Menthu.
  Mertseger.
  Meshent.
Methyr = Mehet-Weret.
   
  Mios, Mihos = Mahes.
  Min fra Koptos.
  Miysis = Mahes.
   
  Mnevis.  
   
  Mont, Monthu.
   
  Mundåbnings-ritualet.
  Mut.
   
  Mysteriespil = Osiris.
   
  Mahes.  
    **
**

 
     
  Løveguden Mahes. (1)
 
 
     
 

Den tidligste dokumentation af Mahes er fra Nye Rige, efter 1500 fvt. Men allerede fra Mellemste Rige har folk kendt navne, der er relateret til en løvegud Mahes, der omtales som: Mahes User - ”Mahes er stærk” eller Mahes hetep - ”Mahes er tilfreds”.

 
  Nogle ægyptologer har foreslået, at Mahes ikke var af ægyptisk oprindelse, men måske var identisk med løveguden Apedemak, der blev tilbedt i Nubien og den vestlige ørken.  
     
Andre navne: Mahes navn staves på flere måder: Mahes (Dk/De), Maahes (En/Fr/Es), Mihos, Miysis (Gr), Mios (Gr), Maihes og Mahes Harmios . Navnet betydning "den, der er sand, ved siden af hende." henviser til en af hans to mødre Bastet eller Sakhmet. Det græske navn Miysis for Mahes betyder "vildøjede løve".  
Hieroglyf:

Ordet mahs ”m3.hs” bruges som en generel betegnelse for løve, men også som betegnelsen for løveguder.

 
  Mahes begynder med hieroglyffer for løve ”m3.hs”, dette tegn er også det første i gudinden Maáts navn ”m3.t”, hvilket symboliserer ”sandhed og orden”, og forbinder Mahes med ideen, at han er ”æderen af de skyldige og beskytter af de uskyldige”.  
  Løve hieroglyffen bliver også brugt i ord som prins, køllehoved (slagvåben), styrke og magt.  
     
Symbol : Han forbindes med Løver, Knive og Lotusblomster.  
     
Gud for :   Som løvegud er Mahes var en guddom forbundet med krig og vejr. Desuden med knive , lotusblomster og at ”fortærende fanger” og optræder som "Slagtningens Herre" .  
Nomegud: Han var lokal gud i Leontopolis (Taremu) i det 11te nome i Nederægypten. Der er ikke meget tilbage af ruinen af hans tempel og der er ikke enighed om alderen. Der er muligvis tale om et bygningsværk fra 18 Dynasti. Senere, under 23 dynasti, byggede Orsokon III et tempel for ham i Butastis - Bastets By.  
     
     
Relationer :

Da han blev en skytsgud i Ægypten, udnævntes den øverste mandlige guddom,  der dengang - enten var Ptah eller Atum / Ra hans far.

 
Familie træ 1.

Mahes optræder som søn af solguden Ra og kattegudinden Bastet, der var krigsgudinde og beskytter af Nedreægypten. I byen Bubastis er han søn af Bastet og Atum.

 
 
Ra. Bastet.
Mahes.
 
     
Familie træ 2. Han kaldes Mahes Harmios, når som søn af skaberguden Ptah og løve og krigsgudinden Sakhmet, indgår i den Memphitiske triade, bliver han identificeret med Horus Hekenu ” Horus den Ophøjede” og Øvreægypten. I egenskab af søn af Sakhmet, fremstilles han ofte som Nefertem.  
 
Ptah. Sakhmet.
Mahes Harmios.
 
Kultcentre :

Hans kult var koncentreret omkring byerne Per-Bast (Bubastis), her blev han tilbedt som søn af kattegudinden Bastet.

 
  I Taremu (Leontopolis), blev han tilbedt som en levende løve (m3j.nh), og hvor han efter sin død blev begravet i "huset, den hellige løvegrav”. Og derfra opstod en dødekult omkring Osiris-Mios.  
  I den ptolemæiske periode blev Mahes også tilbeder i Aphroditopolis, Edfu og i Debod og Dendur i Nubien. Og Bahariya og Siwa oaserne i den vestlige ørken.  
Hellige løver.

Tamme løver blev holdt i et tempel indviet til Maahes i Taremu, Det stødte op til templet hvor Bastet / Sakhmet blev tilbedt.

 
 

Den græsk-romerske militær-historiker Aelian ca.200 evt. skrev:

 
  "I Ægypten tilbeder de løver, og der er en by opkaldt efter dem (...) Løverne har templer med talrige rum, hvor de kan strejfe, kødet af okser leveres til dem dagligt (...) og løver spiser til akkompagnement af sang på det ægyptiske sprog ", og deraf blev det græske bynavn Leontopolis afledt.  
     
Ikonografi:

Han afbildes enten som en løve eller en mand med løvehoved og en kort kilt og en af flere hovedklædninger, den Dobbelte krone eller en Atef krone med to høje fjer. Og i nærheden af ham vil være vist en kniv eller en buket lotusblomster.

 
Løvegud:

Ofte er Mahes vist som en løve, der æder en fange bagfra og sluger ham. Her viser han de karaktertræk der tillægges blodtørstig rovdyr i den ægyptiske tradition, og tituleres ”slagtningens herre”.

 
 

Når han bærer Atef kronen eller solskiven bliver han anset for en beskyttende form af solguden Ra. På relieffer i templerne på Philae og i Dendera optræder han som en beskyttende gud, og vises med knive i poterne, stående bag lotus planter.

 
Nefertem: Nogle gange blev han identificeret med Nefertem  og blev vist nær en buket lotusblomster  
     
Mytiske ref :    
  I Amduat hjælper Mahes, som Ra`s søn, med nedkæmpede Apophis slangen under Ra´s natlige sejlads gennem underverdenen.  
  I Dødebogens kapitel 62 siges om ham: ”Jeg er den løvehovedede gud, jeg Ra”.  
     
     
 
 
             
           
**   **        
  Løveguden Mahes er søn af Ra og Bastet.          
 
 
Referencer:
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 111).
  • Foto: Erik Christensen.
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Maahes
  • http://de.wikipedia.org/wiki/Mahes

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5.2