Retur til guder og Symboler.Retur til Index

 

Ægyptiske Guder og Symboler i Oldtiden

 
 
 
 

A

    B     C     D     E     F     G     H     I     J     K     L     M     N     O     P     Q     R     S     T     U     V      W     X     Y    

Z

    Æ     Ø     Å  
 
 
 
  Pakhet.
  Palermo-stenen.
  Palette.
  Palme.
  Palmeribbe.
Papyri Litteratur.
  Papyrus plante.
 
  Peasea træ = Ished træ.
 
  Pilefesten = Osiris.
  Piletræ = Osiris.
   
  Planeter  = Astronomi.
   
  Procession.
  Processionsbåd.
  Præster.
   
  Ptah.
  Ptah. "Nefer Her".
  Ptah.-Hapi.
  Ptah.-Osiris.
  Ptah.-Sokar.
  Ptah.-Sokar-Osiris.
  Ptah.-Osiris-Tem.
  Ptah.-Tatenen.
   
  Pyramide.
  Pyramidion.
  Pyramidetekster.
   
  Pyramide.  
    **
**

 
     
  Djosers Trinpyramide, Sakkara. (1)
 
 
   
  "Pyramide-konceptet" indgår i de kongelige begravelser fra 3.dynasti frem til 18.dynasti. Herfra begynder der også at komme pyramider på toppen af kapellerne ved privatgrave, Fx arbejdergravene i Deir el Medina.
   
  Pyramiden er en videre udvikling af Trinpyramiden, der igen var en udvikling af Mastaba graven.
   
  Pyramide Komplekset blev opbygget først med en pyramide, der indeholder gravkammeret. Et tempel ved pyramidens fod, og omkring pyramiden blev opført en mur, ved kong Djosers trinpyramide i Sakkara, er den udformet som muren om paladset, og en processionsvej førte til "Daltemplet" der var bygget med adgang adgang til Nilen, så kongens aflivede krop kunne sejles ind til "Daltemplet".
   
Symbol : Den symbolske betydning er flertydig. Dels præsenterer den urhøjen, som steg op af urhavet ved verdens skabelse, dels repræsenterer den også Benben stenen i Heliopolis, og dermed obeliskens top.
   
  En række af pyramiderne stadig muligt at besøge i dag. Djosers Trinpyramide i Sakkara 3.dynasti 2667-2648 fvt.
   
  Kong Snofrus fra 4.dynasti byggede 3 pyramider. En i Meidum, samt Knækpyramiden og den Røde pyramide i Dashur.
  Og de mest kendte, pyramiderne i Giza, der blev opført af hans sønner Khufu og Khefren samt Menkaure, alle fra 4.dynasti.
   
Pyramidion.  
  Pyramidion er et kunstord afledt af pyramide = den lille pyramide. De gamle ægyptere kaldte den benbenet, og forbandt dem med Benben stenen i Heliopolis, der også havde pyramidionens (pyramidens topsten) trekantede form.
 
 
 
  Pyramidetekst.  
    **
**

 
     
  Teti I, pyramidetekst Sakkara. (2)
 
 
   
Funktion. Pyramideteksterne er en samling formularer, besværgelser og ritualer, der skulle hjælpe kongens Ba med at finde vej fra gravkammeret til gudernes verden. De er den første officielle beskrivelse af faraos vej til underverdenen og hans optagelse blandt guderne
   
Fremstilling: Blandt de religiøse tekster hører Pyramideteksterne til de tidligste, de blev udhugget direkte i pyramide væggene. og blev malet blå, så de står klare mod de hvide kalkstensvæge. De ældste tekster finder man i kong Unas pyramide fra slutningen af 5,dynasti. Traditionen med beskrevne pyramider fortsætter til 8.dynasti.
  Det samlede tekstkompleks findes ikke i en enkelt pyramide, men er som "udsagn" indskrevet i forskellige kombinationer med nye tekststykker i den enkelte pyramide. At teksterne er udviklet over en lang periode kan ses i i udsagnet om "Kongen skal rejse sig fra sandet" der refererer til førdynastisk tid, hvor man blev begravet direkte i ørkenens sand.
 
Indflydelse: I Første Mellemtid og Mellemste Rige blev dele af teksterne omskrevet , og nye dele tilføjet. Teksterne blev herefter skrevet på indersiden af kisterne, de såkaldte  "sarkofagtekster".
   
Mytiske ref : I sin oversættelse af pyramideteksterne opregner egyptologen R.O.Faulkner 579 forskellige tekstdele eller "udsagn" som han opdeler i 2291 paragraffer.
   
 
 
 
 
 
Referencer:
  • Manfred Lurker : Ægyptiske Guder og Symboler. (s 156-158).
  • Pat Remler : Egyptian Mythology A To Z . 3 Edition. (s 157-158).
  • Foto: Erik Christensen. (1) Djosers Pyramide, Sakkara (2) Teti I Pyramise, Sakkara.
  • http://en.wikipedia.org/wiki

Retur til guder og Symboler.Retur til Index

©Egyptolog.dk/ Erik Christensen 2008 - 2013 Version 7.5,2